zaterdag 18 januari 2014

Songfestival zwijmel

In 1967 won Sandy Shaw het Eurovisiesongfestival. Dit zegt Wikipedia;
Ze werd in 1964 ontdekt door Adam Faith die haar op een concert bezig zag (ze mocht zingen op het concert na 2de geworden te zijn in een talentenwedstrijd). Enkele weken later had ze een platencontract en haar eerste single As long as you are happy baby werd uitgebracht. Dit was niet zo'n groot succes maar haar 2de single was dat wel, Always something there to remind me geschreven door Burt Bacharach en Hal David, Shaw kwam er 3 weken mee op 1 in de Britse hitlijst.
Ze maakte nog verschillende grote hits, omdat ze veel liedjes ook in het Frans, Italiaans, Duits en Spaans uitbracht werd ze in heel Europa bekend. Ze was ook zeer bekend in Zuid-Amerika, zong zelfs een keer achter het IJzeren Gordijn en in Iran. Amerika werd niet veroverd omdat ze geen werkvergunning kreeg daar, maar toch heeft ze er heel wat fans. Ze zong meestal op blote voeten want dan voelde ze zich meer relaxed en had ze meer zin om het lied te zingen.
In 1967 begon haar succes terug te lopen en werd ze tegen haar wil naar het Eurovisiesongfestival gestuurd, ze dacht dat dit haar geloofwaardigheid zou aantasten. Er werden 5 liedjes voorgesteld op de Britse televisie en Puppet on a string (een lied dat ze haatte) won. Na 11 jaar slaagde Sandie er als eerste in om het songfestival te winnen voor het Verenigd Koninkrijk, barrevoets, en het bezorgde haar een derde nummer één-hit (een record voor een zangeres in die tijd) en ze had er ook meteen een wereldhit mee beet, het was de meest verkopende single van het jaar in Duitsland. In 1967 trouwde ze met modeontwerper Jeff Banks met wie ze in 1971 een dochter, Gracie, kreeg. Shaw zou ook snel met een eigen kledinglijn beginnen en verrassend genoeg ook eigen schoenen. In 1969 maakte Shaw een album met zelf uitgekozen covers, maar haar populariteit was tanende omdat ze niet langer aan het beeld wilde voldoen dat het publiek van haar had.
Het blotevoeten meisje met lang sluik haar en een echt jaren zestig jurkje was echt een beeld van die tijd. Het liedje was een niemendalletje, maar het bleef wel hangen.
Lief!

8 opmerkingen:

 1. Wat leuk om weer eens iets te horen van Sandy Shaw, het meisje op de blote voeten. Ik vond Puppet on a string destijds een leuk nummer en dat is het eigenlijk nog wel steeds wel.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Gaaf dat je al die info hebt verzameld. Ja, die blote voeten herinnert iedereen zich. ;-)
  Succes met je vloerenmannen. Ik duim.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat leuk om het weer eens te horen! Hoe is het daar? Gaat het een betje met de vloer en de beestjes? Veel sterkte met alles.

  Liefs Frederique

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ah nog een songfestivalbijdrage.... hier was ik iets ouder dan bij de vorige maar ook deze heb ik toentertijd niet bewust meegekregen natuurlijk. Wel ken ik dit nummer 'goed' want 1 van de dansleren uit een grijs verleden was gek op dit nummer en draaide het dus vaak.

  Fijn weekend

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hartstikke leuk om weer eens te zien en te horen, ik was fan hoor!
  Zwijmel lekker verder dit weekend!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Leuk weer een songfestival liedje .Ik word hier vrolijk zo van !!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. 1967 mijn geboortejaar
  Kan niet anders dat ik het in de wieg al hoorde 😊

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Heerlijk brengt me terug naar de platenspeler vroeger waar mijn moeder het single van haar had deze dus en die werd ook door mij grijs gedraaid hahaha soms in de valse toerenstand ...leuk leuk

  Fijne zondag :-D

  BeantwoordenVerwijderen