zondag 1 december 2013

De zege van internet

Wat is het fijn dat ik op mijn wenken bediend wordt bij de NOS om alle wereldbeker Schaatswedstrijden rechtstreeks, met commentaar, via Internet te kunnen bekijken!
De tv geeft maar weinig aandacht aan de wedstrijden, hooguit samenvattingen, ook vaak op hele late tijdstippen, maar dat wordt zo leuk gecompenseerd.
Ik ben nu al weken terug overgestapt op het Linux besturingssysteem Ubuntu, in plaats van Windows en wat werkt dat prettig. Grote voordelen; er wordt maar mondjesmaat ge-update, en dat niet automatisch, maar je kunt het zelf bepalen. Je hoeft eigenlijk geen virusscanner in te stellen, aangezien Linux nauwelijks of niet door virussen wordt bestookt.  Het is heel veilig dus, en heel stabiel. Overheden werken al een poos met Linux, juist om deze voordelen. Gericht hacken blijft wel mogelijk, zoals alles kwetsbaar blijft als je maar lang genoeg zoekt, maar Linux heeft minder zwakheden, omdat vrijwilligers over de hele wereld, constant het systeem verbeteren en veiliger maken. Ook vind ik het fijn dat het  Open Source is, niet alleen vanwege de gratis beschikbaarheid, maar om de niet-commerciële gedachte erachter, een systeem dat voor iedereen, ook in arme landen, beschikbaar is. Juist doordat het een ideëele oorsprong heeft, staat niet de concurrentie voorop (zo snel mogelijk zo veel mogelijk verkopen, tegen een grote winstmarge), maar gebruiksvriendelijkheid, veiligheid en beschikbaarheid. Mooi toch?
Ik werk vrijwel alleen met freeware, gratis down te loaden programma's, zoals Open Office (nu Libre-Office) en Mozilla browser en e-mailprogramma en dat bevalt prima. Ubuntu heeft een eigen software-centrum waar alle programma's met 1 druk op de knop (ok en je wachtwoord opgeven) zijn binnen te halen, en waar eigenlijk alles te vinden is wat je nodig kunt hebben  voor foto;s, tekstverwerking, spelletjes, hulpprogramma;s, beeld en geluid etc. Ik heb dus geen aandelen (bestaan die wel?) maar maak graag reclame voor iets dat ik een goede zaak vind.
Als je Windows XP dreigt te verlopen, of je schaft een nieuw apparaat aan, of je hebt altijd ruzie met Chrome, of IE, denk dan eens aan Linux. Info zat op internet, plus prima handleidingen , ook in het Nederlands.

2 opmerkingen:

  1. Jouw lovende verhaal maakt,dat het hier ook op de laptop komt.Groeten Izerina

    BeantwoordenVerwijderen