donderdag 21 november 2013

Politiek

Wijlen Bram Vermeulen schreef er een treffend lied over: Politiek.
Ja, ook ik snap er vaak geen hout van.
We kozen een nieuw kabinet; wilden we zulke vergaande bezuinigingen op zorg, onderwijs, cultuur en andere belangrijke zaken? Ik geloof niet dat de meerderheid heeft gekozen voor sluiting van instellingen en tehuizen, grof snijden in de thuiszorg, snijden in budgetten voor gehandicapten en kinderen en ouderen, om allerlei kunstvormen weg te snijden, denk bv aan het Tropenmuseum en zijn bibliotheek, om klassen steeds groter te laten worden en kinderen letterlijk te laten verzuipen wegens korten op zwemlessen.
Toch is dat wat we kregen en protesteren via wettelijke weg kan haast niet meer omdat rechtshulp ook vrijwel wegbezuinigd is.
Hier in Den Helder is al jaren een grote strijd voor/tegen een nieuw stadhuis. Terwijl de inwonersaantallen krimpen, het ambtenarenbestand verkleind moet worden, werden al miljoenen besteed aan plannen en propaganda daarvoor. Na jaren gesteggel is op één hele stem besloten dat nieuwbouw doorgaat waarbij tevens ons spoorstation en voormalige postkantoor ten prooi vallen aan de slopershamer om een foeilelijk gebouw in de binnenstad, waar al een tekort aan parkeerruimte is, te realiseren. Wie wou dat? Bij inspraakrondes en stemmen op plannen werd alleen een grote pijl richting nieuwbouw opgericht en alle tegengeluiden werden vakkundig weggewerkt en genegeerd.
Weer een projekt dat tegen de zin van de meeste mensen in wordt doorgedreven.
Iedereen roept al jaren om vervanging van gesloopte panden, opknappen van in elkaar zakkende monumenten, een binnenstad met gezelligheid ipv sloop en sfeerloze nieuwbouw, maar we krijgen het niet. En op welke partij je ook gestemd hebt; de uitkomst is niet hetgene wat we wilden.
Ik heb sterk de indruk dat de politiek en het gewone leven zodanig uit elkaar gegroeid zijn dat het nooit meer goed komt in de huidige opzet.
Maar wat dan?

5 opmerkingen:

 1. Oh, ik voel heel goed aan wat je bedoelt.
  Hier in Den Haag wordt er een cultuurpaleis gebouwd. 181 miljoen, maar er wordt nu al gezegd dat het zeer waarschijnlijk meer gaat kosten. Ook komen er geluiden dat er met het kostenplaatje gesjoemeld zou zijn - de kosten voor afbraak van de Anton Philipszaal en het Lucent Danstheater zouden niet zijn meegenomen in de begroting van het cultuurpaleis zodat het goedkoper lijkt dan het is.
  Niemand zit erop te wachten maar het wordt ons gewoon door de strot gedouwd. Er is veel protest geweest van de burgers. Ondertussen sluiten wijkbibliotheken en zwembaden. Hoe kun je zo'n, in mijn ogen, prestigeproject verdedigen tegenover je burgers die er grotendeels op tegen waren?
  Een familielid die voor de gemeente Den Haag werkt wist het project te verdedigen omdat het in economisch opzicht goed zou zijn voor de stad. Gaat dat geld dan naar onderwijs en zorg? Krijgt die griezelige WMO straks meer centen? Jeugdzorg dreigt al met ontslag van alle werknemers omdat er gewoon niet genoeg geld is? Maatschappelijk zou het cultuurpaleis ook wel wat bijdragen. Hoe dan, door twee mensen met syndroom van Down in de bar van het cultuurpaleis te laten werken?
  Ga toch weg.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hier in Amsterdam ook. Terwijl 10 jaar geleden al volop duidelijk was dat de stadsdeelbesturen zo corrupt als de weerga waren en er nooit hadden moeten komen, werd toch per stadsdeel een fonkelnieuw gebouw uit de grond gestampt. Toen het aantal stadsdeelbesturen een aantal jaren geleden terug moest van 14 naar 7 was het armpje drukken wie het mooiste en duurste gebouw had en dus echt niet opgeheven kon worden. In maart krijgen we i.p.v. stadsdeelbesturen bestuurscommissies. Maar we weten nu al dat we dezelfde lieden in een andere verpakking weer terug zullen krijgen. Een voordeeltje: ze krijgen minder macht, die gaat weer terug naar de centrale stad. Hoe dat uitpakt moeten we nog maar afwachten.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Nieuwe Zaailand in Leeuwarden. Uitkomst referendum: iedereen tegen en toch gaan bouwen hè. Ja hoor, het is best mooi geworden, maar de appartementen en winkelpanden staan grotendeels leeg.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Oude stadhuis staat in Rijswijk al jaren leeg toen zij verhuisden naar ander gebouw. Nu zijn er minder ambtenaren en zijn er weer plannen om naar het jaren verwaarloosde geldverslindende oude pand terug te keren!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Stemmen begint op russisch roulette te lijken. Heb je pech,dat krijg je zelf last van bezuinigingen,na de verkiezingen pas bedacht door de partij van je keuze.

  BeantwoordenVerwijderen