donderdag 5 september 2013

Shock Doc

Waarom is een groot deel van de Helderse bevolking zo bezig met het gebeuren rond het plofhuis en de eigenaresse Johanna?
Ten eerste is Den Helder van oorsprong een arm kleine vissersdorpje, voor de komst van de Marine in elk geval. Mensen leefde in hutachtige huisjes met grote kinderschares en weinig bezittingen of inkomen. Van oudsher werd er geprobeerd alle monden te vullen door allerlei (soms illegale) wegen te bewandelen. Er werd gejut, gestroopt, illegaal gevist, groenten verbouwd, enfin als het maar wat opleverde. Daarom is het ook lang oogluikend toegelaten als mensen op die manier hun hoofd boven water hielden. Het werd zelfs een soort sport om autoriteiten te slim af te zijn en die mensen werden algemeen eerder bewonderd en gerespecteerd dan dat ze als criminelen of asocialen werden beschouwd. Ook nu nog wordt er volop gestruind, dwz men scharrelt wat rond met gevonden hout, of aangespoelde waren en voelt zich een beetje een cowboy. Mensen roken hun eigen vissie, vangen garnalen en alikruiken en kijken altijd uit naar bruikbare spullen of rommelen lekker rond met ouwe bootjes, of voertuigen en houden zich vooral niet aan de kleine letters van de wet.
Dat levert generaties van Jutters op die allemaal nogal eigenwijs en eigengereid hun eigen gangetje gaan en de eigenaardigheden van hun buren/vrienden met een glimlach aanschouwen.
Qua munitie heeft menig oudere Jutter in zijn jeugd wel bij de oude bunkers uit de tweede Wereldoorlog rondgescharreld en wat gevonden. Mannen en jongens schijnen dat prachtig en spannend te vinden, net als vuurwerk, fikkie stoken en bv een windbuks bezitten. Ook daarin ligt een stukje Jutterse rebelsheid, zodat menigeen lang met een glimlach over Johanna  praatte. 
Er hebben hier nogal wat aparte dorpsfiguren rondgelopen, die niet alleen werden getolereerd, maar zelfs min of meer gekoesterd. Johanna paste natuurlijk ook in dat plaatje. Als Hans was het al een vreemde vogel en werd er ook al munitie in zijn woning gevonden, maar toen hij voor een geslachtsverandering ging steeg de verbazing en toen zij daarna weer als man ging rondlopen was het niet eens gek. Johanna werd wel bij haar vrouwennaam aangeduid maar vaak werd er over "hij" gesproken.
Het was rare en irritante Johanna, maar wel Onze Johanna.
Vandaag schijnt de ontruiming klaar te zijn. Dinsdag en woensdag werden nog emmers vol munitie gevonden en er zijn een paar vaten met een onbekende vloeistof die verwijderd moeten worden, voordat na een laatste inspectie het pand kan worden vrijgegeven en de afzettingen grotendeels kunnen  worden opgeheven.
Johanna zelf zit ondertussen prinsheerlijk in een cel, met goed eten, een douche en volop aandacht en toehoorders, wat haar, denk ik , nog wel zal bevallen ook. Het is beter dan hoe zij al jaren leefde. 
Maar er zal nog lang over worden doorgepraat.
Toch zijn we in Den Helder niet zo'n uitzondering; wie keek al niet eens naar de programma's op RTL, SBS6 of TLC over hoarders, shockdocs, Honey BooBoo en andere bijzondere Tokkies?
We zijn gek op Joris Showroom en Paradijsvogels, de Stoel en Help mijn man is klusser of Mijn  leven in Puin, zowel als Man bijt Hond met zijn rariteitenkabinetten.
Den Helder heeft haar eigen shock doc, Johanna, onze Johanna. 3 opmerkingen:

  1. Insturen als column naar een Helderse krant!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mooi stuk,vooral over "jullie"achtergrond als jutters.Hier ken je dat veel minder

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Een geweldig column. Ik ben het met Emie eens.

    BeantwoordenVerwijderen