donderdag 29 augustus 2013

Ik zei nog zo.... geen bommetje........

Laatste nieuws, de ramen zitten er nog in, de hulpdiensten zijn nog in grote aantallen aanwezig in de ontruimde zone en maken geen aanstalten tot opbreken. Ooit, 35 jaar geleden ben ik eens binnen geweest in het gewraakte pand en keek mijn ogen uit; een kruising van een oud metaalhandel en een oude scheepswerf en dat was nog maar de woonkamer. De bewoner (toen nog Hans) verzorgde een meeuw met een gebroken vleugel en had een aantal verstoten katten. Geen onaardig mens, maar warrig en vol van wrok jegens "de wereld".
Johanna is een zeer bekend figuur in Den Helder, door haar huis, haar wapenhobby en haar luidruchtige aanwezigheid. Haar transformatie tot vrouw deed wat wenkbrauwen wippen, want iets vrouwelijks had niemand ooit ontdekt. Het was wel lachen af en toe, want in het begin van haar Johanna periode kleedde ze zich wel vrouwelijk, in rokken en hoge laarzen, maar hing net zo makkelijk ondersteboven in een afvalcontainer om weer wat ijzer op te duiken. Later liet ze haar baard weer staan en werd de verwarring compleet.
Niemand heeft echt een hekel aan haar, hooguit een kijkje op haar vanwege haar luidkeelse maatschappijkritiek, die vaak kant noch wal raakte. De meeste mensen hebben eerder medelijden met haar dan wat anders ,maar hoe ver ga je daarin als iemand een gevaar voor zichzelf en haar omgeving is?
Het huis en Johanna kennende, zijn we nog niet uit de gevarenzone, want het huis kan nog vele onaangename verrassingen herbergen, naast de twee granaten en een emmer fosfor die nu gevonden zijn. Het zal met de grootste voorzichtigheid en deskundigheid doorzocht moeten worden voordat de ontruiming van naastgelegen panden en afzetting van de omgeving kan worden opgeheven. Dit kost de gemeenschap ook nog eens heel veel. Waarom is na de eerste wapenvondsten nooit een stelselmatige controle uitgevoerd? Iedereen vermoedde wat er loos was, maar er gebeurde niets.
De overheid heeft hier ook steken laten vallen.
Ik hoop dat Johanna nu de hulp krijgt die ze nodig heeft, want deze vrouw heeft grote problemen, en niet alleen wat betreft haar huis en toekomstige verblijfplaats. Waar ze nu verblijft lijkt niemand te weten.

3 opmerkingen:

  1. Dat is dan goed afgelopen.Zou die vrowu echt geholpen kunnen worden of is het meer bescherming van haarzelf en de buurt?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja Marja, dacht ik ook. Arme stakker. Wat mogen wij ons dan gelukkig prijzen.

    BeantwoordenVerwijderen