woensdag 3 juli 2013

Maarten

Een paar maanden  gelden werd bekend dat Maarten van Roozendaal ongeneeslijk ziek was. Hij trok zich terug, publiceerde onlangs nog  een boekje; Om te janken zo mooi ( ze is ook de titel van  een van zijn eigen allermooiste teksten), waarin bekende schrijvers zich door zijn werk lieten inspireren.  En nu is hij dood, 51 jaar geworden, minder dus dan de 58 die hij zichzelf, op grond van zijn zichzelf niet ontziende levensstijl toedacht. Maar hij heeft wel vanuit zijn tenen geleefd. Heeft gezien waar het in het leven om draaide en zelf vrij compromisloos geleefd. Dat is bijzonder en ik vermoed dat hij in een overgave kon sterven.
Veel teksten verraden al hoe hij zijn leven en het einde ervan zag; hoe hij in elke lichaamsvezel genoot van het onbeschrijflijk mooie, en met gezonde argwaan het reilen en zeilen van de mensheid aanschouwde, met een  goedwillend oog voor rafels en kwetsbaarheid. Zo'n mens leeft rijk en ik denk dat het sterven dan ook in een soort van tevredenheid plaats vindt.  Maarten je was zelf jankensmooi.

6 opmerkingen:

 1. En dat prachtige nummer over de lente ('om te janken zo mooi'), vind je hier:

  http://www.youtube.com/watch?v=RwQq6y29YSA

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Kijk en luister hier eens naar adembenemend eerder wist Maaike mij ook met natte ogen te ontroeren en nu ode aan haar held.

  Saillant detail Maarten stierf ook de dag van uitzending.

  http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1353794

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Bijzonder is dat toch dat muziek zo kan ontroeren. Dat het ook een beetje jou verhaal wordt. Koester de kunst, voor velen onzin, en wat kost dat? het kan zo troosten.

  ps, je hebt het mooi opgeschreven, Maarten Roozendaal is uit de tijd, maar nog steeds actueel.

  Nathalie

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Je hebt een waar eerbetoon voor Maarten geschreven. Ik zag met de kinderen de Beste Singer Songwriter van Giel. Wij vinden dat een mooi programma. Maaike Ouboter had een ode geschreven voor Maarten. Toevallig keek ik op twitter en zag dat hij overleden was.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een bijzonder mens, zijn muziek ontroert tot op het bot.
  Dank je wel voor dit moois, met een dikke zoen!

  BeantwoordenVerwijderen