zondag 14 juli 2013

basilicum

De laatste tijd lees ik vaak berichtjes over basilicum .
Wat me vooral opvalt is dat mensen zich niet goed realiseren dat het een plant uit het Oosten en het Mediterrane gebied is, die niet tegen nachtvorst en zelfs gewone koude nachten kan. Het is een subtropische plant, die gedijt bij veel zon en warmte en temperaturen beneden de tien graden nauwelijks of niet verdraagt. Er zijn vele soorten basilicum en de een is wat sterker dan de ander, maar eigenlijk kan het hier alleen echt succesvol in een kas gekweekt worden en in de warmere periode, nog maar net, op een zeer beschutte plek buiten. Als de temperaturen te laag worden, zit er eerst geen groei meer in en in nog ergere gevallen worden de bladen zwart en "verbranden" van kou, zodat de hele plant als sneeuw voor de zon verdwijnt.

Kijk dus niet scheef naar vogeltjes, het is gewoon die kou die soms je basilicum opeet.
Op de vensterbank voelt deze plant zich op een zonnige plek senang. Buiten kun je iets improviseren met een glazen stolp van een oude vaas ofzo die je omgekeerd op de plamnt zet. Zorg wel voor dat er wat lucht bij kan en het geen beslagen druppelzooi wordt, die je plant laat smetten.
Er zijn vele insecten die basilicum erg lekker vinden en geef ze eens ongelijk.
Een in de groentenwinkel of supermarkt gekochte plant is vaak in de kas gekweekt en zal slecht kunnen reageren op de overgang naar een kouder milieu, als ie in de winkel, magazijn  of tijdens het transport al geen grote shock heeft opgelopen. Langzaam wennen dus.  Ook die uit het tuincentrum zijn vaak niet goed afgehard en kunnen dus een teleurstelling opleveren in je tuin.
Andere kruiden zoals thijm, oregano, marjolijn,  salie en rozemarijn zijn meerjarig en kunnen vaak bij een beetje redelijke omstandigheden een hollandse winter overleven. Het zijn vaak uitgeharde planten van winterbestendige rassen. ook hierbij zijn  te goedkope planten vaak uit de kas afkomstig en geven grotere kans op teleurstelling.
Het is maar dat je het weet, zodat je niet altijd aan je eigen groene vingers hoeft te twijfelen.
Ook YouTube filmpjes uit het buitenland geven vaak geen goed beeld, want zijn vaak in warme zomers of in milder klimaat gemaakt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten