donderdag 20 juni 2013

Knalkast

Gister had ik een vroegere thuiszorghulp, met wie ik nog steeds contact heb, op bezoek toen er opeens een akelige knal achter ons klonk. Beiden zaten we even verstijfd in onze stoel, maar meer alarmerende geluiden bleven uit, dus gingen we op zoek naar de oorzaak.
Al snel werd de verdachte gespot, mijn antieke kast. De kast die mijn moeder kocht in een rommelzaakje en die de brand overleefde en die me dierbaar is geworden, had een plankdrager van hout in zijn binnenste uitgespuugd, waardoor de betreffende plank, met mijn mooie antieke kopjes en bekers, aan één kant naar beneden was geknald. Het geheel steunde op de glazen van de plank eronder en het zag er eng en breekbaar uit allemaal. Voorzichtig werden de glazen deurtjes op een kiertje gezet, zodat een deel van het serviesgoed voorzichtig weggehaald kon worden en stukje bij beetje kwam het geheel vrij en kon ik alles eruit halen. Slechts één item was gebroken en is nog wel te lijmen, de rest was er goed en onbeschadigd uit gekomen, hetgeen een klein wonder was. Snel pakte ik wat dozen en ontruimde het hele kastdeel en keek naar de oorzaak van het gebeuren. De plankdrager, allemaal oude houten systemen, bleek te klein geworden om goed te kunnen passen op zijn plek. Enfin ik belde vriend D., voormalig timmerman die terstond kwam en inderdaad constateerde dat juist dat ding zo gekrompen was, dat hij niet meer paste. Hij zou een nieuwe maken uit eiken dat hij nog in zijn houthok heeft liggen en dan is het allemaal goed afgekomen.  Maar een mens schrikt zich een hoedje.

7 opmerkingen:

 1. Gelukkig,dat het niet 's nachts gebeurde. je zou toch een visioen van inbrekers krijgen.Groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een geluk dat, op een na, alle kopje en bekers het overleefd hebben. Je zult je wel naar geschrokken zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Da's schrikken, vraag je vriend D of hij direct alle klampjes vervangt anders valt binnenkort misschien de plank naar de ander kant, hout heeft de 'vervelende' eigenschap uit te drogen en te krimpen ;) (sorry voor de betweterigheid, hier een timmer'Knieper'man)
  groet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat was het eerste dat D. zelf al deed. Dit betreffende klampje was al eens vervangen en was van ander hout dan de anderen, waardoor het verschil in "krimp" ook verklaard werd.Inmiddels is de kast weer ingeruimd en lijkt het of er niks is gebeurd.

   Verwijderen
 4. Je hart slaat van schrik een paar slagen over. Gelukkig valt de schade mee. Wij hebben ook zo'n oude kast van Robberts grootvader. Hij kraakt met alle temperaturen mee. 't Is net een levend wezen. ;o)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een wonder dat er zo weinig kapot is en wat een heerlijkheid dat er dan een goede vriend is die de klus zo snel voor je klaart. Ook nog een gelukje dat je op dat moment niet alleen in huis was en dus samen heel voorzichtig die kast kon uitruimen. Maar wat een schrik en gedoe zeg!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat fiijn dat het serviesgoed het, op een stuk na, overleefd heeft. Dat zijn overvangbare items! Wij zaten vannacht ook rechtop van schrik in bed, de rookmelder ging spontaan af!

  BeantwoordenVerwijderen