woensdag 13 maart 2013

Parasieten

Er bestaan in de natuur allerlei parasieten, die leven van hun gastheer. Neem de lintworm, maar de meeste van die organismes slaan niet dermate massaal toe dat ze al hun gastheren uitroeien, dat is namelijk hun bron van bestaan.

Ons economisch systeem, ooit bedacht om de natuurlijke gaves van Moeder Natuur symbolisch beter te kunnen delen - ik heb een halve mammoet in de aanbieding, maar later, wil ik graag wat van jouw gevangen vis, niet nu, want nu hebben we allemaal te eten door die mammoet en het is slecht vissen in de winterkou, dus als er volop vis is, dan graag ook wat van jouw vangst. Ik vraag je een stenen bijl om je eraan te herinneren, die je terugkrijgt in ruil voor de vis -, is volledig een eigen leven gaan leiden. Het zou symbool moeten staan voor de rijkdom die de aarde ons biedt en de arbeid die het kost om die te benutten. Nu is het een doel op zich geworden en wat gebeurt; een paar topmensen vinden systemen uit om ons te bedriegen; melk( sowieso een produkt dat eigenlijk onnodig is, alleen zuigelingen hebben het nodig) wordt bijna oneindig houdbaar gemaakt, makkelijk om veel te kunnen opslaan voor de voedingsindustrie, de vetten worden er deels uitgehaald en apart verkocht terwijl de magere melk duurder wordt verkocht, hoewel minder gezond en minder natuur. Hebben wij daar om gevraagd? De grootste reden voor dit soort innovaties is de winst die erop gemaakt kan worden en het gemak van industrie en groothandel en grote bedrijven. De wensen van de afnemer worden gemanipuleerd met bedrieglijke reclames en onterechte claims en we maken het oorspronkelijke produkt, biologische melk, duur en slecht verkrijgbaar, want daar verdienen we minder op.  En de overheid gaat hierin mee, richt een Bureau voor de voeding op dat voornamelijk  de claims van de fabrikanten verdedigt en bv een Bureau voor de Zuivel, dat "voorlichting" moet geven middels subsidies en gelden uit de voedingsindustrie, maar  andere wetenschappelijk geluiden niet laat horen.
Maar nu begint de levensverwachting terug te lopen, kanker, diabetes, hart- en vaatziekten, dus de parasiet is in dit geval wel bezig zijn gastheer uit te roeien. Het geen voor de industrie hooguit een reden blijkt te zijn om een tandje bij te zetten want liever nu winst, dan morgen.
En hoe kunnen we het doorbreken als de mensen geen goede onafhankelijke voorlichting krijgen, de overheid de daders steunt en de goede keuzes nog steeds duur en schaars zijn?
Voor jezelf misschien wel door af te zien van consumentisme, eigen keuzes te maken en alleen geld te besteden aan eerlijke waar. Niet makkelijk....... en eigenlijk de omgekeerde wereld, toch?

1 opmerking:

  1. Ik hoop toch zo,dat meer mensen "wakker"worden en bewust gaan kiezen voor gezonde voeding en eco-artikelen. Dat is al bezig,zie al die blogjes maar.Groeten Izerina

    BeantwoordenVerwijderen