dinsdag 19 maart 2013

Eindelijk erkend!

Kinderen die magere melk drinken dikker dan vollemelkslokkers

19/03/13, 09:09
© ap. Shirley Temple
Kleine kinderen (twee tot vier jaar) die magere of halfvolle melk dronken bleken in een groot Amerikaans onderzoek dikker dan leeftijdgenootjes die volle melk dronken.
Dat is de conclusie van een onderzoek dat verscheen in Archives of Disease in Childhood.

Aan het onderzoek deden 10.700 kinderen uit de Verenigde Staten mee, allemaal tussen de twee en vier jaar. Een grote meerderheid van hen dronk volle melk. Onder diegene die magere melk dronken bleek vaker overgewicht te zijn dan bij degenen die 'gewoon' volle melk dronken.

Bovendien bleek magere melk niet te leiden tot minder gewichtstoename. In de twee jaar dat de peuters gevolgd werden, kwamen de mageremelkdrinkers relatief evenveel aan als de anderen. Het is normaal dat kinderen zwaarder worden in hun tweede tot hun vierde levensjaar, omdat ze veel groeien.

De onderzoekers denken dan ook dat het drinken van magere melk geen voordelen kent voor kleine kinderen. Het is echter niet per se zo dat magere melk kinderen dikker maakt. Waarschijnlijk willen ouders graag hun te dikke kind laten afvallen en denken dit te kunnen doen door ze minder vette melk te geven. Maar de werkelijkheid is ingewikkelder. Misschien geeft melkvet wel een verzadigd gevoel, waardoor kinderen die volle melk drinken minder zullen snacken en dus minder dik zullen zijn dan mageremelkdrinkers.

De onderzoekers hebben in hun onderzoek geen informatie meegenomen over het verdere dieet van de kinderen, waardoor ze dat laatste niet hard kunnen maken.

5 opmerkingen:

 1. Correlatie is nog geen causatie. De onderzoekers zeggen zelf ook dat het mogelijk is dat magere melk drinkers dikker zijn omdat ze van tevoren ook al dikker waren en de ouders hopen dat magere melk helpt om de kinderen minder aan te laten komen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb altijd geleerd, dat wat je in de natuur terugvindt (volle melk) kan je lichaam afbreken, alles wat eruit gehaald (zoals bij magere melk) is of is toegevoegd is niet natuurlijk en daar kan je lichaam niks anders mee dan opslaan tot het weet wat het ermee moet. En op die evolutie kunnen we nog wel wat honderden jaren wachten.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Er zullen nog zoveel "voedselwaarheden"veranderen door nieuw onderzoek.Groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Volle melk bevat ook veel meer vitamines en mineralen in de juiste verhoudingen, kan ook wel eens helpen.....

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Gisteren las ik juist weer dat de vetten in vettere zuivelsoorten dus volle kaas, volle melk, kankerverwekkend zijn. Dat heeft een amerikaans onderzoek uitgewezen.
  Soms weet ik het niet meer.....

  BeantwoordenVerwijderen