zaterdag 5 januari 2013

Zen

Tijdens mijn stilte periode heb ik vrijwel geen tv gekeken, sommige programma's, keek ik op een even op de bank lig moment terug, andere helemaal niet. Alleen schaatsen en een enkele film kwamen door de ballotage. Wel heel veel gelezen. Ben nu bijna door het derde deel van de Revebiografie heen. Wat een moeilijk mens, wat een kwetsbaarheid verstopt achter flinkdoenerij, wat triest.
Daarnaast las ik een aantal dingen over Zen en moest erg lachen bij de volgende verhaaltjes;
 Een in Duitsland wonende Zenmeester zei altijd tegen zijn leerlingen; Sei Bach. Dat was nogal wat, net zo muzikaal, zo perfect, of geniaal als Bach worden? Bijna ondoenlijk. Wacht eens; Bach kan ook Beek betekenen en dat is een meer Zenachtig beeld; Klaar helder, nooit hetzelfde, goed zoals het is. Ja dat moest hij bedoelen. Tot een scherpe geest begreep dat de belabberde uitspraak van het Duits door de Meester ook meetelde, de man had al die tijd gezegd; Sei Wach................ Een andere Meester, die in stilte leefde, stak als antwoord op alle vragen zijn rechter wijsvinger op. Niemand begreep het. Was het een waarschuwing, een gebaar dat Luister aanduidde, een wijzen naar boven?
 Op zijn sterfbed onthulde de oude man wat hij bedoeld had; die vinger, kijk hij doet het!
Dus de eeuwige verwondering over het leven.
Zen is hetgeen dat het meest aansluit bij mijn kijk op het leven.
Sei Bach!!

1 opmerking:

  1. Over stilte gesproken; ken je de serie The Big Silence? Was afgelopen week bij de rkk op tv. Kan je nog zien deze week via uitzending gemist. Ik herkende er veel van. Ik houdt er ook van om stil te zijn. Iedere dag wel even.

    BeantwoordenVerwijderen