zondag 6 januari 2013

Lente en stttttttttt

De temperatuur is vrij hoog en dat is te merken in de natuur. Hier in de gracht en op de wallenkanten  zijn complete orgiën waar te nemen. Meerkoetjes, eenden en zelfs merels en kauwen hebben er al zin in.
Gras is groen en groeit, struiken die normaal in februari/maart bloeien, zitten al vol bloemetjes (Forsytsia, prunussoorten), hier en daar is al een bolletje driest genoeg om te bloeien en veel jong grut is al aan het opkomen, goudsbloemen, O.I-kers etc.
Eind van deze week gaan de temperaturen toch zakken, zegt men, dus dan wordt al dat tere weer gestraft voor het optimisme. Gelukkig is het op een gegeven moment echt tijd en komt alles toch wel op stoom, maar nu mogen we even voortijdig de lente een kusje geven.
Mooi toch? Even een voorproefje van wat nog in het vat zit.
Als de dagen zo grauw zijn als bv gisteren is elk kleurtje buiten al een kick en houd je de moed erin.

Op tv was de film Into great Silence en de tv serie van de BBC Into the silence. Het eerste over een klooster, waar de monniken sober en in stilte levend de camera toelieten. Twee uur documentaire waar niets bijzonders in gebeurt, alleen het dagelijkse leven daar bekeken, en een grote rust daalt op je neer als je ernaar kijkt. Ik bezit de film op DVD en beschouw het als een soort instant meditatie.
De serie van de BBC was daar vorig jaar al te zien en ik meen ook op den Belg. Ik zag hem dus toen al.  Een aantal mensen gaan in retraite in een klooster en worden daarbij gevolgd. Eerst lacherig, dan soms stout zoekend naar manieren om de stilte toch te vermijden (en op vlucht voor de confrontatie met jezelf), dan de confrontatie die soms emotioneel verloopt, wat is het moeilijk om jezelf niet te kunnen ontlopen! Dan volgt toch voor de meesten een soort revelatie; ze ontdekken wat  van de grootste waarde is, wat hun leven kan verbeteren en hoe ze de rust kunnen behouden.
Heel mooi en het maakt goed duidelijk wat er met je kan gebeuren. Daarom is mijn retraite, jaarlijks een veertien dagen en soms nog eens een mildere vorm zo af en toe in de loop van het jaar, zo belangrijk voor me. Ik kan het iedereen aanbevelen.

3 opmerkingen:

  1. Ik ken die serie en ik heb daar ook zo van genoten. Stilte is het grootste geschenk na liefde wat je jezelf kan geven :)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Van het zien van de film werd ik al rustig.Maar een heel leven?Nee,dat past niet bij me. Groeten Izerina

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik heb de documentaire afgelopen week gezien. Bijzonder interessant. Ik ga ook eens kijken of die film nog te zien is via uitzending gemist.

    BeantwoordenVerwijderen