zondag 9 december 2012

Sir Mick

Toen de Rolling Stones opkwamen in de jaren zestig, als jonge broekies, hadden we niet kunnen denken dat ze nu, na 50 jaar nog steeds zouden optreden. Op de middelbare school was er een Beatles en een Stoneskamp, waarbij de eerste meer meisjes en de  tweede meer jongens telde. Ik hoorde bij beiden. Tegen de tijd dat van de Stones het nummer Time is on my Side verscheen, werden de haren van de jongens steeds langer en de meisjesrokken steeds korter. De directeur van de school stond geregeld met een meetlatje bij de voordeur en als het jongenshaar over het boordje van hun overhemd kwam, werden ze prompt weggestuurd om maar eerst eens langs de kapper te gaan. Een beetje handig kammen kon lang uitstel opleveren. Ikzelf ben nog eens van school gestuurd omdat ik het waagde in een broek met gulp voorop en wijde pijpen van onderen te verschijnen. Mij vader werd enorm boos en na een stevig onderhoud met de direkteur (waar ik helaas niet bij mocht zijn) mocht ik in mijn hippe outfit toch weer naar school.
We hadden Duitse les van een leraar die moeilijk orde kon houden, Het zal best een aardige man zijn geweest, maar zijn vak was niet erg populair en  Goethe had ook niet zo erg in onze belangstelling. Wij waren meer van Herman Hesse. Een heel leuk klassespel was het volgende; ééntje begon met Time.... te zingen waarop de leraar boos naar de zanger toeliep, waarop achter zijn rug een volgende doorging met  Is.. en weer een ander vervolgde On mij Side... waarop een vierde de zin afmaakte met Oh yes it is...... en de hele klas beurtelings het lied vervolgde. De man gaf zijn poging om de daders te vinden en te verwijderen uit de klas maar op, en wij zongen het hele lied uit.  De grootste lol en de leraar met een steeds grotere zenuwtrek om zijn mond ging van lieverlee maar proefwerken nakijken achter zijn bureau, tot de rust een beetje terugkeerde.  Wat een ettertje ben je toch met 15.
Sir Mick zou het wel gewaardeerd hebben, denk ik, al was hij zelf een redelijk brave borst in zijn schooltijd. Ik heb zijn biografie uit. Genoten, al had er meer onderzoek naar hem gedaan kunnen worden (de meeste genoemde feiten waren al lang bekend) en had de tekst wat minder hijgerig, sensatiebelust en veroordelend mogen zijn van mij. Maar het blijft een icoon van deze tijd en hij blijft bewonderenswaardig goed bij stem en soepel in zijn optredens. Het lijkt erop dat zijn podiumverschijning aardig samenvalt met zijn eigen leven. Sexidool, gehaaid, slim, charismatisch en fascinerend.

3 opmerkingen:

  1. 't Was idd een sport om leraren overspannen te krijgen.
    Wel een heul gemene sport, kan 'k achteraf beamen (of moeten we dat nu anders schrijven)
    groet

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb ooit een leraar er onderdoor zien gaan. En besloot toen nooit meer te pesten. groeten Izerina

    BeantwoordenVerwijderen