vrijdag 14 december 2012

De liefde

Hoewel ik veel vriendjes heb gehad, had ik maar twee echte liefdes; degene uit het Kabouterhuis, waarover ik al schreef en eentje daarvoor, tijdens mijn eerste baan. Het was een jongen uit betere kringen, katholiek en een beetje verwend en arrogant. Toch viel ik als een blok voor hem. Hij was blond, rookte egyptische sigaretten (o, die geur!!!) en viel ook op mij. Eerst draaiden we wat om elkaar hen en pestten elkaar een beetje, we waren zulke uitersten, dat het kwartje bij beiden niet zo snel viel. Maar we werden naar elkaar toegetrokken als magneten. Al snel maakten we afspraakjes en gingen naar feesten samen. Het sprankelde en vonkte hevig tussen ons, maar het was een relatie die niet voorbestemd was. Onze verschillende achtergronden staken een stok in het wiel. Hij was voorbestemd om met een meisje uit een gegoede roomse achtergrond te trouwen, liefst nog maagd bij het huwelijk. Ik stond open voor vrije liefde, huwelijk kwam niet in mijn woordenboek voor en ik was wat socialistisch en vrijbuiterig, terwijl hij een liberale ondernemerssfeer kende en ambieerde. Zijn vader bezat een kledingketen en hij woonde in Amstelveen.
Maar elke vrijdag was ik nerveus. ; als hij in Den Helder bleef, konden we afspreken en uitgaan, als hij naar huis ging, was ik een weekend alleen.
Natuurlijk kon dit niet duren en hij vervreemde  van mij. Ik was te min. Bovendien werd zijn gedrag erg vreemd en irrationeel. Toen hij uit Den Helder verdween, heb ik nog lang hartkloppingen gehad bij de geur van zijn sigaretten of aftershave.
Ik werkte al een paar jaar ergens anders, toen ik een overlijdensadvertentie las. Hij was in zijn ouderlijk huis gestorven, begin twintig jaar oud. Overleden, zo te lezen aan een nare ziekte. Het trof me als een slag tussen de ogen en ik was er dagen ziek van. Weer later sprak ik een wederzijdse kennis, die vertelde dat hij gestorven was aan een hersentumor (vandaar zijn vreemde gedrag), keurig verloofd met een rk meisje, dat nu ook een groot verdriet had te verwerken.
Ik zie hem nog zo voor me.

3 opmerkingen:

  1. Wat vreselijk om zo jong te sterven.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Krijg eigenlijk direct de associatie met Turks Fruit van Jan Wolkers.
    Heftig verhaal, zeg.

    BeantwoordenVerwijderen