woensdag 17 oktober 2012

Zwart-wit versus multicoloured

Vanmorgen in de regen mijn ODIN-boodschappen gedaan. Op de terugweg kwam ik iemand met zijn hond tegen, met wie ik regelmatig een praatje maak. Een beste vent, die goed voor zijn dieren is en een geheel eigen manier van leven heeft. Maar o, o, o, wat denkt hij zwart wit. Hij begon meteen over het weer te mopperen en daarna kwam het gesprek over huisartsen, we blijken bij de zelfde praktijk te zijn, en zijn verhalen zijn totaal tegengesteld aan die van mij. Ook weer heel erg zwart-wit, iemand deugt, of deugt nergens voor. De meerderheid van de mensheid valt voor hem in de laatste categorie. Ik heb wel eens begrepen dat hij een nare jeugd heeft gehad en altijd erg gediscrimineerd is om zijn afkomst en dergelijken. Dat zal dan wel de oorzaak van zijn wereldbeeld zijn.
Daarentegen probeer ik zelf altijd de vele facetten van mensen te bekijken. Iemand die een vreselijke brombeer is, kan bv heel lief met kinderen zijn, of een gepassioneerde tuinier.  Die arrogante vrouw heeft waarschijnlijk een enorm minderwaardigheidsgevoel en probeert altijd in de smaak te vallen bij mensen, waardoor ze erg behulpzaam is.
Enfin, je kunt iets van veel kanten zien en dan steeds een ander aspect ontdekken. Dat maakt het juist zo boeiend om anderen te leren kennen, en dan niet meteen je oordeel klaar te hebben.  Ik denk dat de wereld mij veel meer kleuren toont dan deze man. Misschien ben ik daarom zo gek op kleur.

3 opmerkingen:

  1. Zulke mensen missen ontzettend veel. Ik ben ook dol op kleuren.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mededogen kan veel voor een mens doen. Het geeft lucht en vrijheid. Zo probeer ik zelf ook in het leven te staan, maar ik vind het soms nog wel moeilijk omdat ik ook met mijn eigen stuk negativiteit zit dat ik meedraag de wereld in. Ik laat het dan maar zijn, constateer het en neem me voor de volgende keer niet zo veroordelend en negatief te denken.
    Maar het is wel heel gaaf als je ineens hele andere, mooie kanten van mensen leert kennen. Dat ze je die kanten durven laten zien.

    BeantwoordenVerwijderen