woensdag 31 oktober 2012

Mark-Diederik

Mijn geld blogje geeft wat reakties, sommigen vallen me bij, anderen voelen zich aangevallen.
van het www
Ten eerste wil ik wel duidelijk maken, dat ik op geen van beide heren heb gestemd en veel in het akkoord helemaal niet goed vind. De grote korting op Ontwikkelingshulp is mij een doorn in het oog, er zijn zoveel mensen in zoveel landen die er veel beroerder aan toe zijn dan wie ook hier, dat ik dat niet kan rechtvaardigen. Zolang er zoveel kinderen sterven aan honger en gebrek aan schoon drinkwater en  anderen in de goot aan hun einde komen aan ziekten die eigenlijk goed behandelbaar zijn, kan ik dat niet accepteren. De grote happen die uit cultuur zijn genomen en hooguit met een wat lagere btw worden gesust, niet acceptabel,  kunst is een uiting van beschaving, cultuur en intelligentie, dat moet je niet kwijt willen. De duurzaamheid en het milieu staan ook niet erg vooraan bij het uitdelen en dat is onze toekomst en die van de jeugd. Daar niet op inzetten is een misser en idem zo met  de kortingen op onderwijs.
Niemand heeft nog de goed doorgerekende cijfers van de zorgplannen en inkomens-stijgingen/dalingen gezien, dus er al te diep op ingaan is niet erg opportuun. Je moet natuurlijk niet alleen naar zorgkosten, of belastingen kijken maar naar het totale plaatje. Ik vind het persoonlijk goed verdedigbaar dat roken en drinken duurder gaat worden, maar rokers en drinkers schreeuwen meteen moord en brand.  Van veel dingen denk ik dat het in de praktijk nog wel eens mee kan vallen. Het is een akkoord, er zijn nog geen concrete besluiten gevallen, er is nog niets vaststaand.
Ik denk dat de kamer nog wel behoorlijk zal tegensputteren en dat sommige zaken er uiteindelijk niet zo uit komen te zien als ze nu lijken. Ik kan me niet voorstellen dat een regering met de VVD de middenklasse zo hard zal laten vallen, daar zitten teveel stemmers.
Ik moet het ook nog zien dat dit kabinet lang blijft zitten. De plannen zijn voor 2014 dus we hebben nog even tijd.
Dat ik wel vrij blij ben met inkomensafhankelijke zorgpremies, is niet om andere mensen iets uit de knip te halen, maar omdat het een solidariteitsprincipe is en daar ben en blijf ik een groot voorstander van. Het is misschien uit de mode geraakt, maar ik vind het een mooi uitgangspunt voor een sociale (let op; niet socialistisch maar SOCIAAL) maatschappij.
Zoals uit vele vroegere blogjes van mij blijkt ben ik iemand die niet veel hecht aan geld, (al leef ik van een minimum), en geloof in economie en politiek zo langzamerhand verloren ben. Het liefst zou ik terug naar een ruileconomie, willen en  kleine, zo zelfstandig mogelijk functionerende , duurzame gemeenschappen. Maar ik ben geen politicologe noch een econome, ik weet het ook niet precies, hoe het dan wel zou moeten.
Ik wil gewoon dat iedereen krijgt wat hij echt nodig heeft en kan leven in vrede en geluk.

13 opmerkingen:

 1. Er bestaat zo'n spreekwoord van soep en heet opdienen, toch?
  Terecht ben je blij met inkomensafhankelijke zorgpremie/ziektekostenverzekering, ik ook, zelfs al zal 'k er, zoals het er nu voorstaat, meer voor moeten betalen.
  't Is wat je schrijft, een klein beetje solidariteit, is een goed uitgangspunt voor een socialere wereld.
  groet

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Als je het hebt over mijn reactie, ik voelde me geenszins aangevallen. Was het alleen op dat punt niet helemaal met je eens ;)

  De zorgpremie zal vermoedelijk wel flink verhoogd worden maar dan met de helft van wat het nu lijkt te worden en dan haalt iedereen opgelucht adem en hebben ze toch hun zin in Duh Haag.

  Heb er wel mijn mening over, maar ik laat Mark noch Diederik een moment mijn goeie humeur verpesten. Verder helemaal met je eens wat betreft je beeld op hoe de wereld eruit zou 'moeten' zien, vooral de laatste zin :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik wil geen mensen geld ontnemen, dat doet het kabinet. Maar het gaat erom dat boven 2 maal modaal (en dat is best veel) een hoop regelingen niet meestijgen in ( in verhouding )extra procenten en dat vind ik niet terecht. Maar we moeten het afwachten.

   Verwijderen
 3. Ik kreeg weer vertrouwen in de mensheid bij het zien van een stukje journaal. Geinterviewde mensen uit de middenklassen waren bereid meer te betalen voor de zorg.Groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hehe, eindelijk een blogje waar ik blij van wordt! Ik denk dat dit kabinet misschien wel eens langer kan gaan zitten dan iedereen hoopt/denkt. Ik ben ook niet blij met alle maatregelen, maar sta net als jij helemaal achter het solidariteitsprincipe. En ik denk ook dat er nog flink wat geschaafd gaat worden aan alle bedachte maatregelen.
  Nu even jouw vorige blogje lezen dan, want dat had ik nog niet gelezen....

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik ben het wel eens met de mindering op ontwikkelinfshulp. Althans de subsidie die gegeven wordt aan diverse organisaties die niet rechtstreeks hulp bieden maar stategischer bezig zijn.. Uit eigen werkverleden weet ik dat verschillende organisaties en NGO's elkaar zo'n beetje instand houden door projecten uit te besteden/uit te wisselen, onderzoekjes te laten verrichten en elkaar de bal toespelen.
  Beter is om rechtstreeks kleine projectjes te ondersteunen die uit particulier initiatief zijn voortgekomen en waarvan je zeker weet dat de hulp of geld rechtstreeks in practische hulp worden omgezet.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Eens!
   Alleen vraag ik me daarbij wel af hoe 'afhankelijk' mensen in ontwikkelingslanden dan van onze hulp worden, zodat ze zelf weinig initiatief meer tonen om bijvoorbeeld eigen groenten te verbouwen.
   Daarbij vind ik het nog altijd heel krom dat ontwikkelingshulp bestaat terwijl Westerse landen ook de schulden kunnen kwijtschelden (beetje omslachtig). Soms bekruipt me het idee dat de overheid ontwikkelingshulp stimuleert en subsidieert omdat het goede propaganda is. Hoe oprecht de bedoelingen van de mensen die daadwerkelijk hulp verlenen ook zijn.

   Verwijderen
  2. Vaak zijn die mensen al heel vindingrijk, maar als je zelfs geen geld hebt om zaden te kopen of er geen irrigatie is, wordt het moeilijk. Ik zie vooral dat er enorm bezuinigd gaat worden en niet dat er veel gedaan gaat worden om de hulp effectiever te maken. De overheid eist vaak contracten van deze landen om de hulp te compenseren, dus uiteindelijk is het weer een winstoogmerk.

   Verwijderen
  3. Ja en daarmee wordt de situatie daar dus niet daadwerkelijk verandert....jammer weer.
   Ook gaan spullen soms naar de verkeerde mensen (rebellenlegers) of wordt hulp tegengehouden door diezelfde legers. Ook niet bepaald effectief.

   Verwijderen
 6. Voor mijn gevoel heeft de politiek over veel zaken helemaal niet goed nagedacht... Even praktisch: wie of wat gaat de inkomenstoets doen voor de zorgverzekeringspremie? Je hoeft toch niet jaarlijks inkomensgegevens te verstrekken aan allerlei verzekeraars? Hoe veilig zijn je gegevens daar ? Security, veiligheid, is een heel groot iets, daar ben je niet zomaar even klaar voor.... Hackers zitten al klaar.... Wat gaan mensen zonder inkomen eigenlijk betalen aan premie? Of krijgen zij volgens het zogenaamde solidariteitsprincipe wat feitelijk pure discriminatie is, geld terug? Veeel vragen, en dan gaat dit alleen nog maar over de zorgverzekering...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Daar noem je zo wat. En wat betreft dat laatste, we zijn er nog niet uit, maar het gaat om een verplichte verzekering, daar dragen we allen aan bij, wie er veel gebruik van maakt of helemaal niet, zo gaat het met gewone verzekeringen ook. Wie dure behandelingen krijgt vindt ook dat hij/zij daar recht op heeft.

   Verwijderen
 7. Solidariteit is prima, daarvoor hebben we ook een progressief belastingstelsel. Maar wat er nu gaat gebeuren is buiten verhouding. Ik voorzie dat een grote groep mensen uitgesloten gaat worden van alles wat het leven een beetje leuk maakt, maar ook voor zorg. Want wie kan nog een extra aanvullende verzekering betalen voor bijvoorbeeld de tandarts met deze bedragen? Vooral gezinnen krijgen het in 2014 heel zwaar. En de kinderen die in die gezinnen leven ook.
  Het valt niet meer uit te leggen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben ook niet blij met de stapelingen van maatregelen die optreden, en daar zal ook vast nog wel het nodige aan geschaafd worden. Vaak geldt; vraag meer dan je wilt hebben en als je dan daalt in je eisen, valt het de ander nog mee.
   De laagste inkomens gaan er niet op vooruit, of nauwelijks, en de middeninkomens leveren in, maar daarboven valt het wel mee en dat zit me niet lekker.

   Verwijderen