woensdag 3 oktober 2012

lijden en pijn

van het www
Jelle Hermus van So Chicken heeft een mooi artikel geschreven over lijden en pijn, wat niet hetzelfde is.
Hij vertelt het helder en klaar op; sochicken, een van mijn favoriete sites.

4 opmerkingen:

 1. het boeddhisme heeft daar ook een mooie theorie over. Groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het is alleen wel iets waar je zelf achter moet komen. Ik vond het erg pijnlijk dat iemand met dit verhaal kwam toen ik net mijn baby was verloren.

  groetjes Jacqueline

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Nou, daar ben ik nog heel eind van verwijderd, hoor. Ik kan die twee beslist niet loskoppelen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het is niet een goede reaktie geweest om je op zo'n moment met zoiets te confronteren. Ten tweede gaat het niet over verdriet en rouw, maar over het gevoel van lijden en het gevoel van pijn, en in hoeverre je die gevoelens kunt sturen.
  Als ik lichamelijk pijn heb of angst voel of iets anders wat me een naar gevoel geeft, probeer ik om het te benoemen; Het doet pijn of Het maakt me bang ipv ik heb pijn of ik ben bang. Dat is een verschil.
  Als je erge grote emoties hebt mogen ze natuurlijk de ruimte krijgen, het is alleen niet de bedoeling dat je leven er totaal en blijvend door wordt overgenomen, al is het nog zo ingrijpend. Zoals Jelle al schrijft, makkelijk is het niet om deze kunst een beetje onder de knie te krijgen en soms lukt het niet, dan zit je er nog teveel middenin en dat is ook ok. Als het je niet lukt om he4t zo te benaderten is dat niet "fout"of "zwak', maar het kan helpen als je het wel (EEN BEETJE) lukt. En dat kan ook alleen op termijn.
  Maar ik zie wel veel mensen lijden, waar het niet echt iets positiefs brengt en ook niet in verhouding staat tot wat er aan de hand is. Die zouden er zeker van kunnen opknappen.

  BeantwoordenVerwijderen