vrijdag 20 juli 2012

Wielrennen en doping

van het www
Sport is voor je plezier en  zou natuurlijk schoon moeten zijn, maar sinds er zulke grote commerciële belangen meespelen is dat slecht vol te houden. Bovendien wat is doping? Elk medicijn kan bijwerkingen hebben en ook eventueel prestatieverhogend kunnen werken, maar de meesten doen het tegendeel. Oneerlijk? Als iedereen iets doet, is het niet oneerlijk meer. Bovendien is sport niet eerlijk; het gaat om de beste of de eerste en dat heeft ook te maken met materiaal, trainingstijd, expertise, ondersteuning enzovoort. Iemand met een rijke sponsor heeft voordeel boven een renner die bij een armoezaaiersploeg zit. Geld genoeg om in de bergen te trainen en nooit overbodige tijd aan klussen te moeten besteden? Meer kans! En zo kan je nog wel even doorgaan. Al heel lang wordt er geprobeerd prestaties te verbeteren met chemische middelen. Sommige spullen zijn erg slecht voor de gezondheid, anderen kan je rustig nemen. Het gebeurt en op het moment is er een race gaande tussen de dopingverstrekkers en de dopingopspoorders, wie is de ander te slim af? Wat ik daar van moet denken? Ik denk dat veel sport een groot toneelstuk is, waarvan het script voor een buitenstaander moeilijk te begrijpen is en voor insiders een open boek is. Er wordt gesjoemeld bij het leven. Hoe meer we roepen over schone sport, hoe minder schoon hij wordt. Als we maar net doen of sport nog echt op boterhammen met pindakaas wordt bedreven is het misschien wel zo. Laten we aanvaarden wat al lang de onderhuidse waarheid is; doping wordt gebruikt. Concurrentievervalsing? Iedereen mag de keus maken. Iedereen heeft een eigen verantwoordelijkheid en een eigen normbesef. Gewoon aanvaarden dat het er is. We aanvaarden ook dat renners van bergen afdonderen, dat sporters op allerlei wijzen hun gezondheid schaden, laten we niet hypocriet doen en of ervan genieten in de wetenschap dat doping een deel van de sport is geworden of keer je er helemaal van af en laat anderen hun gang gaan.

5 opmerkingen:

 1. Ben het he-le-maal met je eens! Goed verwoord en jouw favoriet gaat ook nog een winnen. Te gek. Veel kijkplezier bij het laatste stukkie Tour.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Vlasje,
  Ik mis je reacties op mijn blog en zie de oude links nog in je zijbalk staan. Ben je me kwijt?
  Fijn weekend.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je nieuwe link ingevoerd maar geen updates verschijnen......

   Verwijderen
 3. Jammer,dat alle sport zo verworden is.Voor mij is het mooi te zien,wat een goed getraind menselijk lichaam allemaal kan.Groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ben niet zo dol op sport, maar vind dit allemaal ook vaak wel erg ver gaan. Wat is eerlijk en wat niet? Ben het helemaal eens met je stukje.

  BeantwoordenVerwijderen