maandag 9 april 2012

Uit!


Het boek Bevochten vrijheid van Joan Tollifson is uit. Ik heb er echt van genoten.  Het is een autobiografisch boek.
Een vrouw die een ruig leven had, met verslavingen en vele relaties, is ook politiek aktief, maar voelt zich nooit thuis. Als ze in aanraking komt met Zen en haar verslavingen de baas is geworden, kiest ze voor een leven in stilte-oorden en het zoeken naar "het". Beurtelings is ze bij een zencentrum en een retraitecentrum woonachtig en blijft lang twijfelen, wil ze de gestileerde zenmonnik worden of is het voldoende om in de praktijk te brengen wat Toni Packer een teacher die niets aanhangt haar leert. Ondertussen wordt ze heen een weer geslingerd tussen een liefde voor een vrouw, haar bi-seksule gevoelens en een soort bindingsangst versus verlangen ergens bij te horen, een identiteit te hebben.
Bij Joan blijft er lang een ambivalente houding tussen het één en het ander hangen, voor ze de keuze maakt en rust vindt. Er staan veel wijsheden in, maar vooral de zoektocht die ze maakt is prominent. Fijn geschreven, helder verteld, eerlijk en open.
Echt een boek om meerdere malen te lezen want de gezegden van haar leraren en haar eigen gedachten hierover zijn enorm diepgaand. Ik herken er veel in.
Ze heeft ook een eigen websitehttp://www.joantollifson.com/home.html en meerdere boeken geschreven.

2 opmerkingen:

  1. Vlasje bedankt! Ik heb geen moment gezocht naar video's van Joan. Wel gegoogeld op Toni Packer.Helaas zijn haar andere boeken niet hier in de bieb. groeten Izerina

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het klinkt interessant. Hopelijk komt het ook nog in de bieb!

    BeantwoordenVerwijderen