dinsdag 10 april 2012

Geld

Lekker leven met minder had een blogpostje over "arme ' mensen die zo slecht kunnen bezuinigen en rijke zuinigerds die het zo goed doen. Ik trek het nu in het zwart wit, want haar blogje kwam wel een beetje zo over en Immie maakt zich er dan ook erg kwaad over. Zoals ik in mijn commentaar al zei, het is een groot verschil of je uit noodzaak zuinig leeft of dat je het uit vrije keus doet. Mensen met een vrij goed inkomen en een bespaargen  kunnen altijd terugvallen op hun reserves als er grote tegenslagen of andere rampspoeden gebeuren. Kunnen kiezen voor een goede duurdere aankoop als dat op de lange termijn beter is, en zitten vaak al vrij goed in hun spullen terwijl mensen met een langdurig minimuminkomen die reserves vaak (niet meer) hebben en na een aantal jaren dingen moeten vervangen terwijl er geen geld is voor een goede aankoop. Deze regering hakt behoorlijk met de botte bijl. Als je nog geen 900 euro in de maand hebt en er moet opeens 220 eigen risico voor de ziektekosten op tafel worden gelegd, terwijl ook de belastingen weinig meer compenseren en de Bijzondere Bijstand veel minder vergoed, kan dat een probleem worden. Leg daarbij de verhoging van prijzen en andere kosten en je levert dan al snel 1000 euro in in het komende jaar; dat is dus ruim meer dan een maandinkomen. Dat is heel veel, zeker als je al zo goedkoop mogelijk leeft. De rek was er al uit, nu is Hans Klok-talent nodig om te overleven.
Er zijn mensen die nooit geleerd hebben hoe met weinig geld te leven en zonder die vaardigheden kom je geheid in de schulden. Anderen worden narrig en doen rare uitgaven omdat ze het ook zo makkelijk wordt gemaakt om op afbetaling of met een pasje te betalen. Geen excuses, maar het gebeurt en hoeveel mensen zouden in die situatie ook niet in zulke fouten vervallen?
Ikzelf heb nooit schulden gemaakt en kan erg goed de tering naar de nering zetten, ik mopper niet en kan me goed schikken, maar ik vind het wel een erg asociaal beleid, dat ongetwijfeld tot grote  ellende zal leiden voor velen, en willen we dat? Wat kost het de maatschappij als mensen hun eigen broek niet kunnen ophouden? Voedselbanken kunnen de aanvragen niet bijbenen en krijgen steeds minder aangeboden aan voedsel, Is dat de maatschappij die we willen?
Help mensen zichzelf te helpen en veroordeel niet zo snel.

8 opmerkingen:

 1. Zo mee eens, dat laatste. Verder kijken dan de cijfers van het CBS, de berichten in de krant, verder dan de blogpost, verder dan 'de uitkering', verder dan het mooie huis. Van anderen veroordelen wordt echt niemand beter, of de hardwerkende ondernemer dat nu doet naar een uitkeringstrekker of een bijstandsgerechtigde naar die vent met die dure auto onder zijn reet.

  Beetje meer menselijkheid kan geen kwaad. In de hele wereld niet.

  Iedereen heeft zijn eigen problemen. Van arm tot rijk, geestelijk of materieel gezien. Gewoon liev zijn voor alle mensen die je tegenkomt en anderen met een korreltje, of grote korrel, desnoods een kilo zout nemen maakt het leven echt veel beter. Gezelliger. Waardevoller. Leuker.

  En wat betreft hut internet: d'r zit een wit kruisje in een rood vakje rechtsbovenin. Soms ook beter voor je peace of mind.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. "Dat is heel veel, zeker als je al zo goedkoop mogelijk leeft."
  Soms weet je niet meer waar je het nog halen moet en met al die onheilsberichten is het ook moeilijk de moed er in te houden ...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Om een antwoord op je vraag wat het de maatschappij kost, daar had Zuinigaan vorige week een stukje over.
  In euro's... € 40.000,00 per jaar. Kort door de bocht zou je kunnen stellen; geef ieder probleemgezin dat bedrag per jaar en laat 'ze' het verder zelf opknappen.
  Of we daar als maatschappij veul beter mee zijn is maar de vraag, zelf denk 'k van niet.
  Helaas is onze regering van het verdeel en heersprincipe en daarbij zijn ze (de regering, dan) ook heul goed in uitknijpen van de iets minder fortuinlijke medemens,
  Verder kan 'k het van harte eens zijn met jouw laatste opmerking
  HELP MENSEN ZICHZELF TE HELPEN EN OORDEEL NIET,
  groet

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het is inderdaad diep triest,dat juist mensen,die al een laag inkomen hebben door verschillende bezuinigingen tegelijk getroffen worden. En als dan je gezondheid ook nog niet 100% is,kun je niet wat bijritselen.Dat moet je kunnen toveren met geld en positiviteit om toch een "goed leven"te kunnen leiden. En dat kun jij. Groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik had het zo echt niet gelezen bij LLMM, maar ben het met wat je schrijft over het overheidsbeleid helemaal eens. Het is absoluut een asociaal beleid wat ze nastreven en ik ben bang dat de volgende bezuinigingsronde nog veel erger zal worden.
  En wat het arm-rijk-verhaal betreft: ik merk dat de mensen die klagen vaak helemaal niet de mensen zijn die het slecht hebben. Het zijn juist de mensen die het best redelijk hebben die niet bereid zijn hun zaakjes op orde te krijgen. Maar dat is natuurlijk ook wel weer oordelen over anderen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Van de overheid moeten we het niet hebben, maar mensen hebben ook nog weinig zin om elkaar te helpen. Erg jammer. Wij zitten in de luxe positie dat we kiezen voor besparen, maar ik denk dat ik heel er verdrietig zou worden als het zou moeten. Je best doen om ergens op te besparen en het vervolgens weer zien te vervliegen in een nieuwe kostenpost.

  BeantwoordenVerwijderen