dinsdag 25 oktober 2011

Voeding nogmaals

Een opleiding heb ik niet gevolgd voor voedingsconsulente ofzo, maar mijn belangstelling voor biologie ( heb ik ook een aantal jaren gestudeerd) en eten en psychologie en filosofie heeft wel tot veel lezen geleid, en vooral voeding en alle aspecten boeit me mateloos. Het heeft te maken met onze basisbehoeften, onze oorsprong, onze gedachten, onze levenshouding, gezondheid en de natuur, waarvan wij een onderdeel vormen en waarin wij in het ecosysteem passen als het goed is.

 Inmiddels heb ik een behoorlijke kennis opgebouwd en bezit ook talloze boeken over dit onderwerp.
Een gezonde manier om met voeding om te gaan heeft als hoeksteen warenkennis, verder een goed inzicht in jezelf en in je eigen lijf en een goede levenshouding. Dat zijn factoren die heel persoonlijk zijn, dus het is vooral ook nodig om jezelf te observeren en wat voeding met je doet. Open staan voor nieuwe inzichten en gedachten is daar onderdeel van. Aangezien het meeste gedrag en de meningen die we hebben aangeleerd zijn, zijn ze ook te deprogrammeren en kunnen er andere opvattingen en overtuigingen voor in de plaats komen.  Annemarie Postma schrijft in haar boeken Het lichaam is perfect en Het leven is perfect over deze totaal aanpak.  Een nieuwe aanpak is ook in de literatuur over Mindfulness en eten, hoewel daar de spirituele oftewel geestelijk houding tot voeding en eten op de voorgrond staan. Bij bv Gilian McKeith (wat je eet ben je zelf) en de boeken van bv Christine Tobback ( eet wat bij je past en Gezond of gezondigd) gaat het meer over de biologische aspecten van voeding, vooral het aspect van voedselallergie en intolerantie komen bij de laatste aan bod. Allemaal nuttig en ze kunnen tot Aha-momenten leiden. Het is belangrijk om veel te weten om te herkennen wat voor jou geldt en bruikbaar is. Ik ben ook bezig met het boek van Geneen Roth Vrouwen, eten en God. Ze heeft meer goede boeken over de verhouding die wij tot onszelf en daardoor tot eten hebben. Oprah Winfrey is een grote fan van haar en niet zonder goede reden. Geneen Roth benadert de zaak van voedselobsessies als een psychologisch en spiritueel verhaal. Het heeft te maken met mindfulness en vooral een gezonde relatie tot jezelf. Acceptatie en loslaten zijn haar toverwoorden. Hierbij is eten slecht een aspect van hoe wij in het leven staan, het kan ook over verslavingen van allerlei soort gaan en dan is de insteek hetzelfde.  Heel leerzaam. Mijn les uit alles is dat je goed in je vel moet zitten (geestelijk) om goede keuzes te maken. Goede keuzes komen met gezond verstand (voedingsbasiskennis) en zelfinzicht.
Het heeft niets te maken met jezelf allerlei regimes opleggen of jezelf van alles ontzeggen of verbieden. Het gaat erom dat je jezelf het beste gunt en daar voor gaat. Niet meer aan zelfsabotage doen, maar jezelf verwennen met het beste dat er is. Als je ervaart dat je geluksgevoel in je eigen handen ligt, dat je goed bent op dit moment en dat je alleen maar beter kunt worden als je naar jezelf en je lichaam luistert, dan wordt de zwaarheid van het omgaan met eten afgehaald en kun je ontspannen  zien hoe goed het je doet om zo te leven. Gewichtverlies of aankomen, het is een bijverschijnsel van onze manier van leven, hoe je je voelt is het allerbelangrijkst.  Het boek van Geneen Roth is een aanbevelenswaardig boek. Het zal bij sommigen niet makkelijk naar binnen gaan en misschien moet je het een paar keer lezen voor her kwartje echt valt, maar het is dan lifechanging. Het God uit de titel hoef je niet letterlijk te nemen, het staat meer voor jouw verhouding tot je zelf en tot de wereld,  het geziene en het ongeziene. Het is geen christelijke, boeddhistische of anderszins religieuze benadering, maar is breed op te vatten.

PS blender recepten kunnen wel min of meer met een keukenmachine of een staafmixer worden gemaakt, maar niet met een gewone mixer. Het gaat om het fijn hakken van ingredienten die vrij hard kunnen zijn, dat lukt alleen met een hakmessensysteem. Vaak hebben mensen zo'n apparaat ongebruikt in een kast staan en kun je het lenen om uit te proberen of overnemen. Op MP zie je ze ook vaak, maar bv de Hema en andere zaken hebben ze al onder de 30 euro. Het schoonmaken van zo'n apparaat is helemaal een fluitje van een cent; warm water erin, een drupje afwasmiddel en hij draait zichzelf schoon.

5 opmerkingen:

 1. En weer reserveer ik een boek,bedankt.Ik herken je belangstelling voor voeding. Lang heb ik naar een soort algemene deler in visies gezocht. Misschien is dat wel,wat jij schrijft. Luisteren naar je lijf. Groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Je eigen lichaam goed kennen is heel fijn als je goede voeding zoekt. Velen slikken helaas nog letterlijk veel voor zoete koek en hanteren nog steeds de schijf van 5 en die is op zich niet slecht maar niet bruikbaar voor iedereen.
  Heel veel lezen en er het beste uithalen is de basis van voedselkennis. Een opleiding/diploma is alleen maar bevestiging van wat je al weet. En dan is er nog heel veel verschil tussen voedingsconsulenten, voedingsdeskundigen, diëtisten etc.
  Ik heb zelf een opleiding gedaan tot voedingstherapeut waarbij je naar de hele mens kijkt. Zowel mentaal als fysiek en kijkt of men intolerant is voor bepaald voedsel d.m.v een spiertest (o.a).
  Niet alles eten waar 'gezonde keuze' op staat in de winkel, maar je afvragen wat het voor je lichaam doet. Noem het bewust eten, of wat ook. Was iedereen maar zo bewust met eten bezig als jij, dan zouden we met zijn allen minder last hebben van welvaartziektes waarschijnlijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik lees ook behoorlijk wat over voeding, superinteressant! Maar het echt toepassen vind ik nog wat lastiger. ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Veel van de boeken die je noemt heb ik ook gelezen. Kan me ook helemaal in dit log vinden.
  Ken je Jaap Seidell (hoogleraar voeding en gezondheid Vrije Universiteit A'dam) en zijn boek 'Tegenwicht'?
  Zo ja, wat vind je hiervan?

  BeantwoordenVerwijderen