zaterdag 15 oktober 2011

Allergie en intolerantie.

Een interessant boek is pas uit over het verschijnsel voedselallergie/intolerantie. Het heet Gezond of gezondigd? en is geschreven door Christine Tobback met Kenny De Meirleir.  Volgens de achterflap:
In Gezond of gezondigd? tonen Christine Tobback en Kenny De Meirleir aan dat gezonde voeding niet voor iedereen hetzelfde is. Wat voor de ene gezond is, kan bij de andere leiden tot slaapstoornissen, reumatische klachten, hoofdpijn, extreme vermoeidheid, overgewicht enzovoort. Slecht slapen door het eten van fruit, vermoeidheid na het eten van spaghetti bolognese, hartkloppingen en gewrichtspijn door peper: het kan allemaal. Je kunt supergezond eten en toch heel veel klachten hebben of met overgewicht blijven kampen. Voedselintoleranties liggen aan de basis van een groot aantal chronische aandoeningen. Je gezondheid begint met gezonde darmen.

De auteurs leren je nog bewuster om te gaan met je voeding, zodat je zelf kunt ontdekken wat goed voor je is en wat je beter vermijdt. Onze (over)grootouders deden dit intuïtief. Terugkijken naar je kindertijd kan ook een gevoeligheid voor specifieke stoffen aan het licht brengen.

Christine Tobback (1964) is voedingsdeskundige en gespecialiseerd in voedselintoleranties. Haar eerste boek Eet wat bij je past. De remedie tegen pijn, vermoeidheid en overgewicht (2009) werd meteen een succes. In deze bestseller kon je kennismaken met een aantal vernieuwende inzichten over voeding. Dit boek is het logische vervolg.

Kenny De Meirleir (1952) is internist en als gewoon hoogleraar verbonden aan de VUB, waar hij fysiologie (het functioneren van de mens) doceert. Al geruime tijd gaat zijn bijzondere interesse uit naar hoe voeding chronische ziekten en de kwaliteit van het leven beïnvloedt. Ik heb het net binnen, maar het lijkt me erg interessant omdat we vaak leren; volkoren is gezond of fruit terwijl dat lang niet voor iedereen opgaat; denk maar aan de vroegere spreuk die we als kind leerden; Melk is gezond voor elk (waarbij mijn vader er achteraan zei; Behalve voor Piet, want die lust het niet). We weten nu dat veel mensen en hele volkeren lactose -intolerant zijn. Enfin, als ik het uit heb (wat nog wel even kan duren, het is niet een boek dat je even snel uithebt, bovendien heb ik nog veel werk aan de pc te doen) zal ik verslag uitbrengen.

3 opmerkingen:

 1. Wie weet hoeveel mensen en kinderen zich beroerd voelen,omdat ze het verkeerde eten. Ik hoorde gisteren iemand vertellen,dat ze zo'n druk kind was met benauwdheid. Kwam er ver in de volwassenheid achter,dat ze allergisch was voor sinaasappels. Zit net je boekje over mindful eten te lezen.groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb net een blogje geplaatst met een link naar artikelen die een hele nieuwe kijk op voedsel intolerantie werpt. Maar het is idd wel zo dat mensen vaak best aanvoelen wat niet goed voor ze is.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Daarom is ruiken aan voedsel zo belangrijk. Zegt je intuïtie dat het niet voor jou geschikt is eet het dan liever niet. In vroeger tijden heel normaal maar tegenwoordig een onderdrukt iets. Met een touch for health-test komt een intoleratie er vaak wel uit en weet iemand die de intuïtie mist op die manier toch wat hij/zij beter niet kan eten.
  Zo wist ik als heel klein kind gewoon dat ik geen melk wilde, maar moest het toch drinken. Met als resultaat dat ik overal de boel bevuilde maar het kwartje viel niet bij ouders en school. Pas toen ik weigerde melk te drinken ging het beter, maar men bleef volhouden dat ik nu iets te kort kwam. En dat gebeurt nog steeds op grote schaal, mensen eten en drinken opdringen omdat het goed voor ons zou zijn.

  BeantwoordenVerwijderen