maandag 8 augustus 2011

Zomergaste

Wat een verrassende avond weer gisteren, met de Zomergasten. Dit keer betrof het Step Vaessen, een Al Jazeera verslaggeefster, gestationeerd en woonachtig in Indonesië, een land met de meeste moslim-inwoners, waar armoe, racisme, politieke omwentelingen, natuurrampen het decor vormen. Ze had daar heel indringende dingen over te vertellen en dat werd begeleid door schokkende beelden. Zo was een molestatie van een groep mensen die een afwijkende moslimleer aanhangen door de :gewone moslims erg om te zien, maar vooral als je weet dat het een kwestie van ophitsing vanuit andere groepen is, met soms betaalde provocateurs. De angst was zo groot dat de politie niet ingreep en dat de daders tot slechts minimale straffen werden veroordeeld. Voorheen waren er ook christenen die vermoord werden in zulke rellen, maar zoals Step zei; het hadden ook mensen met blauwe neuzen of rode oren kunnen zijn. Wat echter nog meer indruk maakte op mij, was haar persoonlijke verhaal wat ze ook deelde; de zelfmoord van haar voormalige echtgenoot (sinds een jaar gescheiden, en nu een jaar geleden) als gevolg van depressie en hoe zij dat met kind en zichzelf, zonder professionele hulp, verwerkte. Indrukwekkend. Ze verklaarde enorm gelukkig te zijn, terwijl er ook een enorm, nog niet ingezonken verdriet was, vergezeld van schuldgevoelens. Maar toch die dankbaarheid en blijdschap over het leven an sich, straalde eraf. Ze had geen angsten meer, zei ze, alleen maar levensvreugd, die los van en verweven met het verdriet, moeiteloos overeind bleef.  Ik was gegrepen door deze vrouw, Jelle Brandt Cortius kennelijk ook.
Wat kan ook tv verrijkend zijn!

2 opmerkingen:

  1. Gelukkig wordt de uitzending herhaald. Je verhaal maakt,dat ik dit wel wil zien. Gisteren dacht ik "Oh Step Vaesssen,dat gaat over nieuws vergaren of zo'. Wat een snel oordeel van me. Groeten Izerina

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat jammer dat ik dit heb gemist, ik had het graag gezien. Nu niet de herhaling vergeten die a.s. zaterdag komt. Dank je wel!

    BeantwoordenVerwijderen