dinsdag 9 augustus 2011

Woede

Het lont is in het kruitvat gestoken in Engeland. Na de dood van een man door de politie vorige week,zijn er rellen ontstaan, eerst lokaal, toen in allerlei wijken in Londen en het lijkt zich zelfs uit te spreiden in meerdere steden. Het zijn beelden die herinneren aan rassenrellen in Amerika in de jaren zestig en zeventig. Er is een een woede die zich richt op mensen en zaken die er niets mee te maken hebben omdat de kwaadheid niet meer te kanaliseren is. Waar komt die ontembare heftigheid vandaan? Er is kennelijk grote onvrede. Ik denk dat het vooral te maken heeft met het gevoel van burgers niet meer gezien en gehoord te worden door overheid en medeburgers. Een gevoel dat hier in Nederland ook aanwezig is en wat het succes van de PVV verklaart, maar ook de onverschilligheid en onverdraagzaamheid van mensen, die een houding hebben van ; jullie denken niet aan ons, dan gaan we gewoon voor onszelf. De overheid en banken bv verspelen hun respect door een arrogante houding van zakkenvullen en doen wat vooral goed voor henzelf is. Dat kun je dan beter nadoen, dan er aan ten onder gaan. We horen over financiƫle crisissen waar we niets van begrijpen omdat de hoge geldpiefen het systeem zo ingewikkeld hebben gemaakt in hun race op verrijking, dat ze het zelf niet meer in de hand hebben. We steunen Griekenland met enorme bedragen, maar onze opa's liggen in vuile luiers te verpieteren en alles wat goed was wordt afgebroken. Daarbij opgeteld criminaliteit onder kansarmen in onze woon en leefomgeving en mensen zijn het vertrouwen kwijt. Er komen grote groepen die nauwelijks kunnen rondkomen, terwijl de decadente rijkdom op de miljonairsbeurs je tegemoet straalt. De tweedeling wordt te groot en er tussen in is een hele groep mensen die net hun hoofd boven water houden maar zich bedreigd voelen. Wat een voedingsbodem! Krab maar eens achter je oren, meneer Rutte!

7 opmerkingen:

 1. Ik vind het eerlijk gezegd een erg zwart-wit verhaal, al vind ik dat stukje over de arrogante houding van banken wel herkenbaar, zo ervaar ik dat ook. Terecht dat ze nu een deel van hun respect verliezen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Die beelden uit Engeland zijn beangstigend. Meer de dan helft zijn gewoon raddraaiers en vandalen, die van de gelegenheid gebruik maken. Vreselijk.
  Ik kijk er niet meer naar!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Alsof Rutte hier iets aan kan doen. Als iedereen keihard door rood rijdt, het is gevaarlijker om in je eentje toch voor het stoplicht stil te gaan staan. Alsof de huidige situatie niet de rekening is van decennia wanbeleid van bestuurders en bankiers en aanverwante figuren... Het komt niet uit de lucht vallen, er is in heel veel (niet mainstream)media al jarenlang zoiets voorspeld.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. er heerst in engeland grote armoede in de grote steden, vooral onder jongeren, en er is geen zicht op verbetering, in de jaren 80, heeft zich ook zoiets afgespeeld, toen alle mijnen werden gesloten, ik praat hier niets goed, maar er is wel veel meer aan de hand dan wat je op de televisie te zien krijgt.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Misschien vreemd,maar ik had met die jongeren te doen en werd tegelijk kwaad.Als ze al die energie eens in positieve zaken zouden stoppen,wat zou hun leven,omgeving en relaties er beter uitzien. Ondanks materiele armoede en misschien weinig vooruitzichten.Groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Het lijkt wel alsof de wereld doldraaid. Engeland is in feite dicht bij huis. Maar geweld daar waar mensen zich onrechtvaardig behandeld voelen is er altijd geweest.Natuurlijk loopt er ook weer gewoon een grote groep plunderaars mee, die slopen de winkels en halen ze leeg.
  Ik vind dat je een goede en sterke blog hebt geschreven.
  Warme groet uit de casa!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. In Engeland heerst een cultuur waar ze snel de overheid de schuld geven. Mijn zusje woont in Engeland en ben zelf een Engeland liefhebber - vanwege de taal, de natuur en de literatuur - maar weet dat Engelsen snel mopperen en de overheid de schuld geven. Vooral de armeren.
  Misschien dat de overheid ook veel schuld heeft, maar zo jammer dat mensen denken dat het op deze manier opgelost kan worden.
  Hopelijk halen mijn Nederlandse leeftijdgenoten het niet in hun hoofd ook zo achtelijk te doen!
  Groetjes,

  BeantwoordenVerwijderen