zondag 14 augustus 2011

fantasie

Er was eens een beurscrash. Het was een gekkenhuis, mensen renden naar de banken en probeerden hun spaargelden en waardepapieren in baar geld om te zetten, maar de regering greep in en sloot alles, om orde op zaken te stellen. Er kwamen vele knappe koppen bij elkaar om voor een oplossing te zorgen, maar ze kwamen er niet uit. Het was te ingewikkeld geworden. Er was gehandeld in schulden, schulden waren ongestraft opgelopen en eigenlijk was het geld gewoon niets meer waard. Over de hele wereld gebeurde hetzelfde en hoewel er veel geroepen werd over schulden plafonds, meer leningen, geld bijdrukken, wist eigenlijk iedereen dat het niet meer kon, alles was onecht geworden.
Op een ochtend werden de mensen wakker en was het geld verdwenen, poef weg, geen spoor meer van over. Geen munten , geen biljetten, geen waardepapieren, alles was foetsie. Hoe moest het nu? Hoe kon je een brood kopen, en melk en eieren en zeep? De eerste liep naar een winkel en kijk, de kassa's stonden open en er zat niets meer in, maar de winkels lagen nog wel vol en de bakkers stonden brood te bakken en de boeren raapten eieren. De eerste vrouw in de winkel pakte wat ze echt nodig had en liep naar de kassa. Daar stond de winkelier en hij keek naar haar ogen, hij zag dat het een echt en eerlijk mens was, en ze mocht de spullen zo meenemen. Thuis plukte ze de dahlia's uit haar tuin en bracht ze naar de winkelier. Die stuurde net een man weg, die teveel had gepakt en eentje die hem niet recht in de ogen kon kijken. De winkelier  zette de bloemen in een emmer en pakte  een zak vol pruimen aan van een andere dankbare klant. En niemand had honger en mensen beseften dat ze weer aardig tegen elkaar moesten doen en respect moesten hebben voor alles wat ze nodig hadden en delen wat ze niet nodig hadden.

Tja soms dagdroom ik.

7 opmerkingen:

 1. Ja, van een complexe naar een eenvoudige economie, daar dromen meer mensen van!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Jan en Mien wilden een huis kopen en gaven de verkoper van het huis 1235 varkens :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Haha of een auto en betalen met 100 paarden.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dan heb je helemaal vette pech als je alleen maar in chrysanten doet XD

  Dat is het handige van geld, en meteen ook het nadeel... het bestaat alleen zolang iedereen vertrouwen heeft in de waarde ervan...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Een mooie droom. Zijn de letskringen niet deels op het ruilprinciepe gestoeld? Groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Izerina, daarbij heb je toch ook weer punten? Uiteindelijk toch gewoon een soort geld.

  BeantwoordenVerwijderen