zondag 24 juli 2011

Je verweren

Als je niet in een tentje kleumt, ben je een gelukkig mens. Het is echt herfst buiten.
 Zelf heb ik er geen problemen mee, al is een prettige zomertemperatuur met wat zon ook niet verkeerd. Het leven brengt niet alleen rozen, maar ook doornen.

Het enorme gebeuren in Oslo is verbijsterend. Dat één mens zoveel verdriet kan voortbrengen is niet te begrijpen. Het moet een erg verwrongen geest zijn, want hij heeft geen zelfmoord gepleegd en schijnt volkomen overtuigd te zijn van de noodzaak van zijn daad. Dat gaat heel ver. Er is kennelijk een maatschappij waarin sommige mensen ver kunnen afdwalen van de realiteit zonder dat ze tijdig teruggeroepen kunnen worden of dat ze gezien worden voor het zo ver uit de hand heeft kunnen lopen. Voorkomen kun je het nauwelijks, dat geesten verknoopt raken, maar tijdig ingrijpen zou misschien wel kunnen en het voorkomen dat mensen over wapens beschikken is misschien vaker haalbaar. Echt het is een incident van een ziek mens, alleen met enorme gevolgen.
Laten we wel ons realiseren dat de haatcultuur die ook is ontstaan, dit soort dingen veel voeding geeft. Als je ziet wat mensen op internet soms roepen, wat ze als openbare reakties durven af te geven, de bedreigingen, het schelden en onverdraagzaam zijn is alom normaal aan het worden maar is het niet en het is nooit verexcuseerbaar! Laten we niet accepteren dat het erbij hoort.

6 opmerkingen:

 1. Dan is de vertreksituatie om af te glijden naar een verwrongen wereld al vol haat.Ik hoorde iemand op tv,die betrokken is bij het signaleren van "lone wolves". Dat schijnt heel moeilijk te zijn.Groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ben het ook helemaal met je eens. Als we dit accepteren, waar blijven we dan nog?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Men lijkt steeds meer boven de ander te staan, zich superieur te voelen. Ik zie dat al in het spel van kinderen. Het is gevaarlijk en we hebben al vaak genoeg gezien waar het toe kan leiden.
  We lijken terug te glijden naar de tijd van de wilden waarin respect ver te zoeken was en hele horden moordend voort denderden. Wat nou beschaving, die is inmiddels ver te zoeken vrees ik, want uiterlijk zegt niets. Vaak hullen wolven zich in schaapskleren.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Goed geschreven.
  Maar deze haat om met wortel en tak uit te roeien is helaas van alle eeuwen.Wat dacht je van de Spaanse inquisitie?
  De franse revolutie, de Amerikaanse burgeroorlog. Allemaal ideologiën die zover de mensen indoctrineert dat ze het als hun recht zijn gaan zien voor de 'goede' zaak te gaan moorden. Het blijft een horror wat er in Noorwegen is gebeurd. Vooral ook door de arrogante houding van de dader denk ik.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Eigenlijk ben ik niet zo bang voor dit soort figuren, hoewel het verschrikkelijk is wat deze man heeft aangericht. Banger ben ik voor mensen met dit soort idiote ideeen die zich organiseren. Ideeen verkondigen waarvan veel mensen denken: goh, daar zit wat in. Bv. Dhr Wilders, dan ontstaat er een soort broeiende onderlaag die veel gevaarlijker is in mijn ogen, vooral omdat ie veel mensen op de juiste plek weet te raken. Eng!

  BeantwoordenVerwijderen