donderdag 30 juni 2011

Amelanchier

En weer kwam in de reakties de bekende valkuil naar voren. De bessen van het Krentenboompje, zijn geen krenten, maar bessen die mispels of krenten worden genoemd, hoewel ze met beiden geen doen hebben. De krentenboombessen werden wel eens als vervanging van krenten gebruikt, vooral in het arme Drente van vroeger. Het krentenboompje is er in diverse varianten, de Amerikaanse en de Drentse, maar ze heten allemaal Amelanchier als familienaam. Het is een leuke struik, in het voorjaar koperkleurig blad en mooie witte bloesem in een tere witte kleur. 's Zomers dus de bessen die van groen via rood naar blauw/zwart kleuren en in het najaar staat het hele boompje in vuur in vlam in een varia van vlammende herfsttinten.
De krent daarentegen;

Krent

rechts: krenten
De krent is een gedroogde, pitloze druif van een druivenras dat zeer kleine vruchten geeft, de Vitis vinifera 'Korinthiaka'. De vergelijkbare sultaninerozijn wordt gemaakt van Vitis vinifera 'Apyrena'.
De naam is afkomstig van de havenplaats Korinthe, en is dus een geoniem. De krent is in Europa te vinden in Griekenland en Sicilië. Krenten worden in Nederland geïmporteerd uit Californië, Australië, Zuid-Europa en het Nabije Oosten.
De vruchten van het krentenboompje zijn ook eetbaar en worden ook wel krenten genoemd, maar zijn sappig en worden in compotes verwerkt en in vroeger tijden ook wel gedroogd als vervanger van de krent.
De kleur van de krent varieert van bruinachtig tot diep donkerblauw. Hoe donkerder de kleur des te zoeter de krent is.
De krent lijkt veel op een rozijn en wordt daar nog al eens mee verward, maar de rozijn is afkomstig van andere druivenrassen met grotere vruchten.  Aldus Wikipedia.

2 opmerkingen:

  1. ik weet het, maar ik maak ook krentjebrij van vlierbessen:))

    BeantwoordenVerwijderen