zaterdag 16 april 2011

lusknie

Hoe vaak hoor ik dat niet; Blèh, da lusknie, getver! En ik wordt er altijd een beetje kwaad over. Je hoeft niet alles lekker te vinden, mag zelfs een tegenzin in dingen hebben, maar geef het ten eerste een kans en roep niet zomaar. Soms is er maar 1 keer geproefd en was dat geen succes, wat niet wil zeggen dat het op een andere manier klaar gemaakt wel kan smaken. Soms is het alleen maar een idee, waardoor men denkt dat het niet lekker is, of omdat moeder het niet bliefde zij het zelf ook niet te eten zullen vinden. Ten tweede zijn mensen vaak bevooroordeeld; ik lust alleen maar echte Coke, of boter, of Heineken , terwijl ze, blind, echt geen verschil zouden proeven met een ander merk. Als iets anders smaakt dan wat men gewend is, een ander merk of een iets ander produkt, is dat niet vies, maar anders. Als je verwacht dat sojayoghurt exact zo smaakt als jouw vaste merk, dan kom je altijd bedrogen uit. Bambu koffie smaakt anders dan gewone koffie, maar dat wil niet zeggen, dat het geen leuke vervanger kan zijn. Geitenkaas smaakt anders dan gewone kaas, nou en? Vies is vrijwel niets. Soms is iets niet jouw smaak, dat mag, maar dan kun je ook zeggen; dat eet ik liever niet. Ik eet geen suiker of suikervervangers als het even kan, en zeg dat netjes. Soms neem ik een piepklein stukje, want ik zal er niet dood aan gaan. Zelf heb ik bv een bloemkooltrauma. Maar ik heb het echt geprobeerd, vaak en op vele manieren, maar nee, het kan me niet bekoren. De bloemkool die wel eens in de Groententas zit, geef ik weg en dat is ook niet erg. Je hoeft echt niet iets naar binnen  te wurgen. Het is alleen jammer dat mensen zo ook een slecht voorbeeld aan hun kinderen geven. Pa eet geen groenten? Probeer het kroost er dan maar aan te krijgen. Ma eet erg veel zoetigheid, de kinderen zullen het voorbeeld volgen. Er ontstaan generaties die zo kieskauwen en alleen maar bepaalde dingen eten, dat ze eigenlijk al sociaal gehandicapt zijn. Het baart me zorgen, want die  mensen vervreemden zichzelf en hun kinderen van elke vorm van natuurlijk en gezond eten.

Reakties op dit bericht i\onder het vorige blog lichter leven.

2 opmerkingen:

  1. Tja, ik proef wel degelijk het verschil (ook blind) tussen cola, chocola en vruchtensap vers of uit pak. En ik eet het liefst alleen roomboter en biologische groenten: dat proef je ook. Maar een gegeven paard kijk je niet in de bek, en ben ik bij iemand anders dan eet ik wat de pot schaft. En zo voedt ik mijn kinderen ook op.

    Ze moeten van alles elke keer een hapje proeven. Zelf lust ik nog steeds geen koffie, maar allerlei groenten die ik verfoeide ben ik zeer gaan waarderen. :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoorde afgelopen week 42-jarige neef vertellen dat-ie had ontdekt dat tagliatelle eigenlijk hetzelfde is als spaghetti, en dat-ie zich nu wat dom voelde omdat-ie altijd heeft geroepen dat-ie tagliatelle niet lust.
    Ook een gevalletje van vooral niet proeven, maar hard roepen dat je het niet lust omdat je niet weet wat het is. Niet slim dus.

    BeantwoordenVerwijderen