zondag 27 maart 2011

luilekkerland

Het valt me op, dat vele blogsters, eetschrijfsters en consimindermensen zich toch veel op zoete etenswaren storten. Ok suiker is niet goed, maar dan nemen we Stevia, palmsuiker, honing etc. En dan maar smullen van taarten/koekjes/repen/ cake's en zo voort.
Is dat niet de zaak omkeren? Het is niet alleen suiker dat niet goed is, maar het eten van vele en uit eenzijdige bronnen (mais/tarwe/suikerbieten) afkomstige koolhydraten. Ik ben diabete, dus moet erg koolhydraatbewust leven, maar het gekke is, hoe meer ik ontregeld ben, hoe zoeter mijn smaak. Toen ik nog geen suikerziekte had, hield ik niet van zoet, vond het zelfs vies. Toen ik opeens grote trek in allerlei zoetwaren kreeg, bleek ik dan ook diabeet te zijn. Ik denk dat het hele westerse dieet niet goed is, om dat er veel uit dezelfde  koolhydraatrijke voedingsmiddelen gemaakt wordt. Heel veel tarwerijke produkten, mais levert vaak goedkoop zetmeel en suikers en de gewone bietsuiker wordt zelfs aan vele hartige voedingsmiddelen  toegevoegd, terwijl de zoete snoeperijen tot de dagelijkse kost zijn gaan behoren. Zoet was vroeger duur en luxe. Voor de minder bedeelden was het er nauwelijks bij, alleen een traktatie voor bijzondere dagen. De landbouw is erg eenzijdig geworden in zijn keuze voor granen, er wordt vooral gekeken naar opbrengst en niet naar de gezondheid van de gebruikers.
De oermens moest erg veel moeite doen voor koolhydraten. Knollen, zaden waren klein en arbeidsintensief om te oogsten. Daarnaast waren ze vezelrijk, vitamine en mineralenrijk en er was een grote variëteit. Idem zoete stoffen. Behalve in de tropen, waren er maar beperkt zoete vruchten (lang niet zo zoet als nu!) te vinden en honing was een toevalstreffer. Toen verbruikte  de mens heel veel energie alleen al voor het zoeken van voedsel, dus koolhydraten (en vet) waren heel nodig, maar moeilijk te verkrijgen. Uit vis en vlees (wild!) kreeg men de goede vetten binnen, net als uit noten en zaden. We kunnen niet terug naar de oertijd, maar door het versoberen van onze voeding kunnen we wel onze lichamen tegemoetkomen, want daar is ons lijf, ook genetisch, op gebouwd. Heel af en toe je tegoed doen aan heel lekkere dingen, die misschien minder gezond zijn, wil ik niemand, ook mijzelf niet, verbieden, maar het is wel goed als je je realiseert dat het niet normaal is. Veel mensen willen gezonder leven, maar zijn niet bereid er veel voor in te leveren en dan is het volgens mij toch jezelf voor de gek houden.  Hoe meer basis je voeding is, hoe gevarieerder in groenten en fruit, verschillende granen en peulvruchten, hoe soberder in vlees en vis en vet en zoete ingredienten, hoe gezonder. Dat is pas lekkerland.

2 opmerkingen:

  1. Als kind hield ik niet van snoep en gebak. Maar kreeg het,zeker op verjaardagen opgedrongen.Nu eet ik regelmatig een koek of boterham met honing. Maar probeer geen suiker en niet te veel ander zoet te eten. Want hoe meer ik dat doe,hoe groter de trek. Groeten Izerina

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Typisch...ik hield als kind niet van zoet en suiker. (ik gaf repen enzo altijd aan mijn moeder haha) Toen ik twaalf was is er een glucosetolerantietest gedaan omdat ik- als ik niet heel geregeld at - heel raar in mijn hoofd werd, en van suiker nog vervelender. Uit de test kwam dat mijn bloedwaardes wel heel erg sterk reageerden op suiker maar dat ik (net) geen suikerziekte had.

    Vreemd genoeg ben ik van suiker en vet gaan houden vanaf dat mijn eerste kind geboren was. Hormonaal??? Vraag ik mij nog steeds af.

    BeantwoordenVerwijderen