dinsdag 22 maart 2011

Koriander en asperges en netipot

Hoewel ik erg veel van verse kruiden hou, er vele teel en er dagelijks mee kook, is er eentje die ik niet erg kan waarderen en dat is verse koriander. Hoe verleidelijk het er ook uitziet, een soort kruising tussen selderie en kervel, groen en sappig, de smaak is voor mij niet te hachelen. Ik ben niet de enige, er zijn veel mensen die het haten terwijl anderen het heerlijk vinden. Het is voor mij een mondvol bedorven zeep. Het schijnt dat de manier waarop je het proeft iets genetisch is. Met het zaad heb ik geen moeite, trouwens.
Zoiets is er ook met asperges, maar dat is een vreemd verhaal. Sommige mensen krijgen sterk ruikende urine van asperges, en sommige mensen ruiken dat. Een kleine groep ruikt en geurt tegelijk. Ik hoor daarbij, maar het heeft me nooit ervan weerhouden van asperges te smullen.  Het blijven rare fenomenen. Trouwens ik ben ook dol op kardamonpitten die ik gebruik na het tandenpoetsen met baking soda. Je krijgt een nare smaak na het poetsen en de kardamonpit fijnkauwen geeft je een prettige smaak en verfrist je adem. Ik ben ook weer aan de netipot, er was er nog een uit de inboedel van mijn oma en ik heb hem teruggevonden. Hoe zij eraankwam weet ik niet, er werd verteld dat het een drinkschuitje was voor bedlegerige mensen, maar ik herkende het later toch als netipot. Hoe en waarvoor je die gebruikt? Met handwarm water en wat zout vullen, de neusholtes schoonspoelen via de neusgaten , zoals  hier wordt  uitgelegd. Goed tegen allergieën. 

3 opmerkingen:

  1. Goh, zo leer ik iedere dag weer wat bij.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Weet wat je bedoelt met die smaak. Ik vind het ook niet lekker. De gedroogde zaden wel. Bedorven zeep is wel een goeie omschrijving!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik houd wel van verse koreander.Maar de plantjes zijn zo teer en vlug weg.Jij bent de eerste,die ik lees /hoor over het werkelijk gebruiken van de netipot.Groeten Izerina

    BeantwoordenVerwijderen