zondag 27 februari 2011

sweety

Al een jaar of tien heb ik diabetes 2. Het zit van weerskanten in de familie, net als overgewicht en ik viel dus met mijn neus in de boter in deze aangelegenheden. Sinds een jaar of vier spuit ik insuline en het is allemaal een belastende kwestie. Altijd op je koolhydraten (vooral de snelle) letten, controleren, spuiten, gewicht in de gaten houden, voeten controleren. Vier keer per jaar op controle kan daar ook nog wel bij. Ik vind het allemaal behoorlijk tijdrovend en weinig realistisch. Vorig jaar, toen ik door een misdiagnose weer een zware operatie leek te moeten ondergaan, zakte de moed me aardig in de schoenen. Eerlijk gezegd, regel ik sindsdien mijn diabetes uit de losse pols. Ik kon het niet meer opbrengen om elke dag naast 4 maal spuiten , wat ik zoveel mogelijk wel volhield, net als goed en gezond eten, ook nog eens meerdere malen te prikken om de bloedsuikers te meten en bij te houden. Maar morgen moet ik weer verschijnen bij de diabetes verpleegkundige en zal duidelijk worden hoe de laboratoriumresultaten uitvallen. Ik heb er altijd moeite mee dat elke specialist of ander medisch personage, zijn eigen draaiboek naloopt zonder de gehele persoon, met alle plussen en minnen te zien. Goh mevrouw, U heeft blauwe plekken van het spuiten (minieme verkleurde plekjes). Ik krijg bloedverdunners dus hoef maar te hoesten om blauwe plekken te krijgen...... Goh mevrouw, eet U geen Becel, met Uw cholesterol? (ook maar heel licht boven ideaal) Nee, dame, ik geloof niet in Becel en ook niet in cholesterolverlagende medicijnen, want daar wordt ik hartstikke ziek van.  Vermoeiend, zulke gesprekken en je voelt je een klein kind dat op het matje geroepen wordt. Ik wil geen betweter zijn of eigenwijs, maar wil wel zelf de regie houden over een lastig lijf, dat ik zelf het beste ken. Ik leef al dik in reservetijd, wat betreft kanker, dus zo slecht doe ik het kennelijk niet. Duimen maar dat het morgen een beetje vlug gaat en dat de dame niet te lastig zal zijn.

3 opmerkingen:

 1. Je kent je eigen lichaam het beste, doe waar jij je goed bij voelt. Sterkte!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat doe ik zeker voor je duimen. Als jouw gedachten over medicatie ook maar iets afwijken van de reguliere ideeen,blijf je die discussies houden. IK heb gelukkig een huisarts,die niet meer over statines zeurt,ook al is mijn cholsterol te hoog naar huidige maatstaven. Groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Nou, als ik dat zo lees, zouden bij mij de haren ook recht overeind gaan staan van zo'n controle bij een diabetes verpleegkundige!!

  Dat gevoel van een klein kind wat op het matje wordt geroepen heb ik altijd bij het UWV en sozawe ........ afschuwelijk!! Mijn ervaring, zoveel mogelijk mee gaan, ja en amen knikken en ondertussen gewoon je eigen plan varen ....... dan ben je er vaak het snelste van af.

  Maar ja, dat moet je wel kunnen, en vaak lukt het me niet ...... helaas!

  BeantwoordenVerwijderen